Zbog aerozagađenja pokrenut postupak protiv Ministarstva 1Foto: EPA/ ANDREJ CUKIC

Vazduh u Beogradu, ali i mnogim gradovima Srbije danima je zagađen. Na to upozoravaju domaći, ali i svetski sajtovi koji se bave kontrolom merenja stepena zagađenosti.

Zbog toga što se konkretne mere ne preduzimaju, Zaštitnik građana Zoran Pašilić kaže da je protiv resornog ministarstva pokrenuo postupak kontrole, piše N1.

Crvena zona. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ponovo upozorenje – vazduh u Beogradu je zagađen. Tako je bilo i prethodnih dana. Uprkos tome država ćuti. Reagovao je Zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je saopštio da je na ličnu inicijativu, pokrenuo postupak kontrole protiv Ministarstva zaštite životne sredine.

„To ministarstvo u dužem vremenskom periodu nije sprovelo ni jednu konkretnu meru, povodom žalbi građana na prekomernu zagađenost vazduha. Pozivam Ministarstvo za zaštitu životne sredine da odgovri na pitanje da li se građanima pruža dovoljno informacija o izmerenim vrednostima zagađenosti, njihovom značaju, kao i o uticaju koje mogu imati na njihovo zdravlje“, naveo je Pašalić.

Da je vazduh u Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Užicu, Kosjeriću i Pančevu, zagađen upozoravano je još 2018. Zaštitnik građana tvrdi i da je u tim mestima tada bio ocenjen „Trećom kategorijom“.

Zbog toga je, kaže, od resornog ministratva zatražio i odgovor na pitanje zašto od tada ništa nije preduzeto, kako bi se stanje poboljšalo? Do tada, građani srpske prestonice, kažu da se zagađenost sve više oseća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari