Zbog aerozagađenja u Užicu, Libergraf traži zatvaranje klizališta i kupovinu prečišćivača vazduha u ustanovama u kojima borave deca 1Užice u smogu/Foto: Nenad Kovačević

Građanska čitaonica Libergraf je, zbog učestalog i prekomernog zagađenja vazduha u kome su koncentracije zagađujućih materija, posebno čestica PM 2,5, do deset puta veće od maksimalmo dozvoljenih, zatražila od užičke vlasti da hitno reaguje i zaštiti zdravlje građana, posebno dece, mladih i trudnica.

To udruženje je predložilo da se lokalnom JP Veliki park naloži da prati koncentraciju zagađujućih materija preko automatskih mernih stanica u gradu i da zatvara klizalište na Trgu partizana, kada je kvalitet vazduha okarakterisan kao „zagađen“ i „jako zagađen“.

„Preporuka Zavoda za javno zdravlje je da se u ovakvim situacijama skrati dužina i smanji intenzitet napornih aktivnosti, da se prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini, a osetljivim kategorijama stanovništva, u koju spadaju i deca, savetuje se da vežbanje obave u zatvorenom prostoru“, podsećaju u Libergrafu.

„Ukoliko klizalište nastavi da radi i danima kada je zdravlje građana, a posebno dece i mladih direktno ugroženo po svim važećim propisima i preporukama o zagađenju vazduha“, to udruženje je poručilo da se „lokalna vlast mora suočiti sa moralnom i svakom drugom odgovornošću za nemarno i opasno postupanje“.

Zbog aerozagađenja u Užicu, Libergraf traži zatvaranje klizališta i kupovinu prečišćivača vazduha u ustanovama u kojima borave deca 2
Užice/Foto: Nenad Kovačević

Kao drugu meru, Libergraf je predložio da lokalna vlast kupi prečišćivače vazduha u svim zatvorenim javnim prostorima u kojima borave deca, mladi, trudnice i druge osetljive grupe.

Od lokalne vlasti se zahteva da, „u što kraćem roku, popiše sve prostorije u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, zdravstvenim i javnim ustanovama, da prenameni sredstva u budžetu i sprovede javnu nabavku prečišćivača vazduha kako bi se zdravlje dece, mladih i trudnica zaštitilo od prekomernog zagađenja vazduha“.

„Smatramo da je daleko korisnije odustati bar od jednog projekata popločavanja trotaora i ta sredstva usmeriti u zaštitu zdravlja dece i mladih, kroz nabavku prečišćivača vazduha za sve javne zatvorene prostore u kojima borave deca, mladi i trudnice“, poručuju iz Libergrafa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari