Zbog čega bager blokira ulaz u borski azil za pse, gde su pronađena tela životinja u hladanjači 1Foto: M. S. / Danas

Aktiviste Udruženja “Pit” iz Niša, koji su doneli veliku količinu hrane za životinje, jutros je dočekala zaključana kapija Javno komunalnog preduzeća “3. Oktobar” u Boru, dok je u prolazu ka prihvatilištu za pse, parkiran bager, koji je navodno pokvaren.

Kako je aktivistkinja udruženja “Pit” iz Niša Tanja Videgar istakla, prihvatilište u Boru, ne ispunjava nijedan pravilnik o prihvatilišima.

“Nepravilnosti su mnogobrojne, od samog stanja intenzivne nege, boravka i hrane za pse, do neadekvatnog smeštaja. Lokalno udruženje godinama je ukazivalo na te probleme”, kazala je ona za Novu.

Prema njenim rečima, kada su se ranije videli sa gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem, on je odmah kazao da će azil biti zatvoren za prijem novih pasa.

Zbog čega bager blokira ulaz u borski azil za pse, gde su pronađena tela životinja u hladanjači 2
Foto: M. S. / Danas

“Gradonačelnik nam je dozvolio da ulazimo u prihvatilište, da doniramo stvari, da ukazujemo na nepravilnosti, ali se ništa nije promenilo od tada”, kazala je ona.

Takođe, ona ističe da su za danas imali zakazan sastanak sa gradonačelnikom, ali je sinoć sastanak otkazan.

“Jutros nas je dočekao bager i zatvorene kapije preduzeća, bez obzira što su svi znali da danas dolazimo. Čak su postavili i portira koji legitimiše ljude, a do sada toga nije bilo. Mi smo doneli hranu, pošto u prihvatilištu nema dovoljno, a bager nas je blokirao”, istakla je Tanja Videgar.

Zamenik gradonačelnika Milivoje Janošević kazao je da će danas održati sastanak sa ljudima koji se brinu o životinjama, kao i sa direktorom nadležnog preduzeća, kao i da će naći rešenje.

“Odgovorni koji su načinili prekršaj biće kažnjeni, a ako je to direktor – on će biti, a ako su radnici krivi – biće oni kažnjeni. Problem je nastao i samo razgovorom može biti rešen”, kazao je Janošević.

Radmilo Guševac, direktor JKP “3. Oktobar” ponovio da će danas biti smenjeno kompletno rukovodstvo prihvatilišta, kao i da će biti postavljeno novo.

“Videli ste snimke životinja, a obdukcija će pokazati da to nije baš tako. Psi nisu obezglavljeni”, ponovio je Guševac ono što je u nedelju istakao za Danas.

Takođe, on je kazao da će u narednih desetak dana uraditi sve što je naložila inspekcija.

Direktor Guševac nas je u nedelju uputio na Aleksandra Gajića, koji će navodno biti novi upravnik prihvatilišta za pse u Boru, što je on i potvrdio, međutim danas nam je Gajić u telefonskom razgovoru kazao “da on nije nadležno lice i ne zna da li će biti postavljen za upravnika, pošto ga niko nije zvao”.

I pored toga što je u telefonskom razgovoru direktor JKP “3. oktobar” Radmilo Guševac naveo da će se javiti, pošto je trenutno zauzet, do objave teksta to nije učinio.

Podsećamo, Republička veterinarska inspekcija donela je Rešenje o zabrani prijema novih životinja u prihvatilištu za pse JKP „3.oktobar“ Bor do daljnjeg, pisalo je u objavi na Instagram stranici Ministarstva poljoprivrede.

Kako se navodi, u tom objektu izvršen je vanredni inspekcijski nadzor i tom prilikom uočene su nepravilnosti zbog čega je izrečena mera zabrane prijema.

Sve životinje koje se već nalaze u prihvatilištu smeštene su u deo objekta koji ispunjava sve propisane uslove i gde nisu utvrđene nepravilnosti.

Odbornik “Glasno za omladinu” u Skupštini grada Bora Vladimir Stojičević kaže za Danas za stanje koje je otkriveno pre nedelju dana u prihvatilištu za pse, koje postoji pri komunalnom preduzeću „3. Oktobar“, mora da odgovara, pre svega, v.d. direktor tog javnog preduzeća, a onda i svi ostali koji su učestvovali u tome.

Zbog čega bager blokira ulaz u borski azil za pse, gde su pronađena tela životinja u hladanjači 3
Foto: M. S. / Danas

“Ono što smo videli na snimcima nije prihvatilište, već mučilište, logor za pse. Iz gradske kase se svake godine izdvajaju milioni za potrebe prihvatilšta, a u kakvim uslovima borave ta nevina stvorenja! Iz Gradske uprave su se tek danas oglasili, pa ja pitam šta su do sada čekali? U svakoj izbornoj kampanji, već decenijama unazad obećavaju novi Azil za pse po evropskim standardima kao i proširenje kapacite ovog postojećeg, a videli smo realno stanje i njihovu brigu o napuštenim psima”, istakao je on.

Kako je samo za par dana došlo od “Aleksandar Gajić biće novi upravnik prihvatilišta” do “ne znam da li ću biti upravnik pošto me niko nije zvao”, do objavljivanja teksta nismo saznali, pošto, kao što smo kazali, direktor JKP “3. oktobar”, Radmilo Guševac, nije odgovarao na pozive.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari