Zbog čega je zrenjaninska opozicija negodovala na sednici Skupštine i kakve veze ima s tim pančevačka firma 1privatna arhiva

Dopuna dnevnog reda po hitnom postupku na jučerašnjoj sednici grada Zrenjanina izazvala je negodovanje opozicionih odbornika, koji tvrde da odluku da deponiju preuzme pančevačka firma „Eko Maber inženjering” doo, obrazloženu na 45 stranica, nisu mogli da pročitaju čak ni odbornici vlasti iako su za nju glasali.

Zoran Sandić, narodni poslanik i šef odborničke grupe DSS u zrenjaninskoj Skupštini, zatražio je pauzu da se svi upoznaju sa sadržajem predloga ali je to odbijeno.

Kako kaže, diskusija je neophodna bez obzira što vlast ima većinu i nije bilo potrebe da se dopunjuje dnevni red.

„Suština je da tako važnu temu oni poturaju kao dopunu. Da li je iko pročitao tu odluku pre usvajanja, verujem da nije. Zašto da Zrenjanin plaća i kome da plaća za deponiju i to ugovor na 10 godina. Ako je to najznačajnija tačka sednice, trebali smo tako da se prema tome odnosimo, a ne da radimo po hitnom postupku“, naveo je Zoran Sandić.

Na 24. sednici Skupštine grada Zrenjanina bilo je zakazano  13 tačaka dnevnog reda, uglavnom rutinskih stavkih, objašnjava odbornik DJB Aleksandar Korovljev.

„Izglasana je remedijacija gradske deponije i još uvek ne znamo šta je tačno izglasano. Navodno javno-privatno partnerstvo na deset godina. Poslali su nam preldog odluke tokom sednice, tačno da niko ne može da pročita tih 45 strana.  Ne razumem zašto se posao poverava na tako dug period, jer kad urede deponiju šta će onda da rade 10 godina, valjda da upravljaju i naplaćuju. Posledica svega toga biće cena te usluge, doći ćemo do toga da komunalije koštaju ko prosečna plata ili penzija. To je sad gotova stvar ali ono što stvarno ne razumem, kakva je razlika da se ta odluka najavi normalno i da se obavestimo o svemu tome a ne da se potura usred sednice“, pita odbornik Aleksandar Korovljev.

Zrenjaninska skupština usvojila je Predlog odluke o davanju saglasnosti na konačan nacrt javnog ugovora za postupak izbora privatnog partnera za Projekat javno-privatnog partnerstva finansiranja i izvođenja radova na potpunoj sanaciji-remedijaciji i zatvaranju postojeće gradske deponije-smetlišta i izgradnji sanitarne kasete, sa javnim plaćanjem.

Reč je o deponiji koja je aktivna od 1986. godine, na koju se godišnje odloži između 25 i 30 hiljada tona različitog smeća. Visina smeća u pojedinim delovima deponije dostiže deset metara, a letnjih meseci dolazi do požara.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je grad dobio saglasnost od Komisije Vlade Srbije za javno-privatno partnerstvo i da je usvojio Projekat JPP finansiranja i izvođenja radova.

U narednim danima, kako je kazao, uslediće i potpisivanje ugovora sa privatnim partnerom.

Posao sanacije zrenjaninske deponije dobila je pančevačka firma „Eko Maber inženjering” doo, koja je mesec dana ranije dobila i posao sanacije divljih deponija.

Ona je tada bila jedini ponuđač na tenderu koji je Gradska uprava Zrenjanina raspisala početkom oktobra a za trogodišnji posao uklanjanja divljih deponija, kojih ima 27 na teritoriji Zrenjanina, dostavili su ponudu od 179,8 miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari