Zbog čega mlade Nišlije odlučuju da studiraju u skupom Beogradu iako već žive u univerzitetskom gradu 1Foto: Aleksandar Veljković

Veliki broj mladih ljudi iz Niša u prethodnih nekoliko godina je odlučio da studira u Beogradu, čak i kad ti fakulteti postoje na Univerzitetu u Nišu, što je postala moda ili zaista opravdana potreba. Studenti koji su odlučili da upišu neki od fakulteta na Beogradskom univerzitetu smatraju da će im ta diploma omogućiti da dobiju dobro plaćen posao u Srbiji ili lakše da se zaposle u inostranstvu.

Igor Veličkov (23) je pri kraju master studija ekonomije u Beogradu i nada se da će čim bude stekao diplomu master ekonomiste moći da se zaposli u nekoj stranoj kompaniji u tom gradu.

„Mnogo sam se dvoumio i lomio da li da ekonomiju upišem na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Nije mi bilo lako da donesem tu odluku jer je mnogo skuplje da studiram u prestonici u odnosu na Niš, u kome imam stan. Međutim, dobio sam mesto u studentskom domu, redovno dajem godine, tako da i nije bilo toliko strašno. Ipak, morao sam da se odreknem mnogih stvari, ali moja odluka je bila da dobijem diplomu sa kojoj ću moći da dobijem dobro plaćen posao ekonomiste. Diploma Beogradskog fakulteta će mi sigurno pomoći“, priča Igor.

Petra Ilić (22)  je, pak, odlučila da upiše Pravni fakultet u Beogradu jer želi da master studije završi u inostranstvu, a diploma sa osnovnih studija Beogradskog fakulteta, kako ona smatra, će joj otvoriti mnoga vrata.

Zbog čega mlade Nišlije odlučuju da studiraju u skupom Beogradu iako već žive u univerzitetskom gradu 2
Beogradski univerzitet Foto: Stanislav Milojković

„Gde god da odeš svi kad čuju za Srbiju znaju samo za Beograd. Sigurna sam da ne samo da ću lakše da dođem do željenih master studija, nego ću i lakše do posla sa diplomom Beogradskog pravnog fakulteta. Dogovorili sam se sa roditeljima da izdvoje novac za moje studiranje jer i oni, kao i ja, žele da ulože u moju budućnost. Skup je život u prestonici, ali stanujem sa drugaricom iz gimnazije, koja ima stan u Beogradu, tako da ima razumevanje da ne mogu baš da platim 200 evra kiriju“, kaže Petra.

Maša Petrović (20) je odlučila da upiše studije arhitekture u Beogradu jer u njenom rodnom gradu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu ne postoji smer koji je ona želele da studira.

Njena prednost je što u Beogradu ne mora da brine o stanu jer jer je njena porodica nasledila stan.

I njena koleginica Nađa Radivojević (28) iz Niša je otišla na studije arhitekture u Beograd zbog istog razloga.

„Ostala sam u Beogradu posle završenih studija. Ovde ima mnogo više mogućnosti i prilika za posao. Trenutno sam frilenser i nije mi loše. Mogla bih odmah da se zaposlim u nekom arhitektonskom birou, ali ne želim. I ako poželim da odem u neku zemlju Evropske unije, sigurna sam da ću pre da nostrifikujem diplomu sa državnog fakulteta u Beogradu“, smatra Nađa.

Zbog čega mlade Nišlije odlučuju da studiraju u skupom Beogradu iako već žive u univerzitetskom gradu 3
Univerzitet u Nišu Foto: Vesna Torović

Dekanka Filozofskog fakulteta u Nišu Natalija Jovanović kaže da razlog zašto pojedine mlade Nišlije studiraju u Beogradu može biti i njihova želja da promene sredinu i odu u veći grad koji im može pružiti više mogućnosti.

„Sigurna sam da Beograd kao metropola pruža veće mogućnosti od Niša i za život izvan studija. Ima više kulturnih sadržaja, ali i mesta za izlaske, a mladima je to potrebno. Mnogi dobiju mesto u studentskim domovima, jer u Beogradu ima mnogo više mesta nego u Nišu.To im  olakšava boravak u Beogradu, koji može biti jako skup“, kaže ona.

Sociološkinja Olivera Sašek Radulović priča da je i u njeno studentsko vreme bilo odlazaka u Beograd i Novi Sad, ali su njeni vršnjaci studirali fakultete kojih nije bilo u Nišu, kao što je Fakultet dramskih, muzičkih ili likovnih umetnosti.

„Danas je to jednim delom pitanje pomodarstva, jer je „in“ imati indeks Beogradskog fakulteta, a ne niškog. To su većinom deca iz dobrostojećih porodica koje mogu da priušte svojim potomcima studiranje u gradovima koji su daleko skuplji od Niša. Po težini i zahtevima studiranja ne pravim razliku između Niškog i Beogradskog univerziteta,  jer mislim da državni fakulteti i dalje drže neki kakav – takav nivo obrazovanja, dok je upitan kod većine postojećih privatnih fakulteta“, ocenjuje ona.
I mladi sa juga Srbije često zaobilaze niške fakultete
Do pre nekoliko godina bilo je logično da mladi sa prostora jugoistočne Srbije upisuju studije na nekom od fakulteta Univerziteta u Nišu, gradu u kome je studiranje uvek bilo jeftinije, a i bio im je bliži mestima iz kojih su. Međutim, sad sve češće i ti mladi zaobilaze Niš i odlaze na studije u Beograd.
„Upisala sam Pravni fakultet u Beogradu jer su mi rekli da je mnogo bolji od niškog. I mnogo mojih drugarica isto studira u prestonici fakultete koji postoje u Nišu. Tačno je da je malo skuplje u Beogradu, ali ću bar da dobijem diplomu koja je poštovanija“, kaže Miona Stošić (20) iz Vranja.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari