Zbog čega se uporno traži smena direktorke RFZO i da li je tačno da vlada nestašica lekova 1Foto: Shutterstock/VonaUA

Predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimir Kovačević ocenio je danas da su odgovori Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) na navode koje je izneo o nestašici lekova „najobičnija propaganda“ i ponovo zatražio smenu direktorke Sanje Radojević Škodrić zbog lošeg upravljanja fondom.

„Lista lekova RFZO-a treba da omogući beneficiranu nekomercijalnu cenu leka da bi on bio dostupan svim socijalnim grupama građana Srbije, jer smo se kao društvo opredelili da imamo kapitalističko uređenje sa jakom socijalnom notom“, rekao je Kovačević u pisanoj izjavi.

Kovačević je istakao da RFZO „obmanjuje javnost i sve građane Srbije kada kaže da zbog povremene nestašice određenih lekova sa liste RFZO postoje zamenski lekovi“.

„Zamenski lekovi se plaćaju po punoj ceni koja je nekoliko puta viša od RFZO cene za taj isti lek. Zbog toga su građani oštećeni, jer su onemogućeni, neodgovornošću i nekompetentnošću rukovodstva RFZO-a, da uživaju u privilegiji koja je zakonski uređena“, naveo je Kovačević.

Kovačević je dodao da povećanje cena koje pominje RFZO, nije za postojeće lekove na listi RFZO-a, već za nove molekule, i korist za ‘Galeniku’ od kada je postala privatna firma.

„Naposletku, argumentovanu odbranu na obrazložene zahteve, koje smo izneli u medijima uz zahtev za smenu direktorke RFZO, ozbiljno ćemo shvatiti tek kada odgovori čelnika RFZO-a budu potpisani imenom i prezimenom, baš onako kako su i naše optužbe potpisane imenom predsednika (Nova D2SP)“, istakao je Kovačević.

On je naveo da je „kvalitet našeg života određen brzim i efikasnim lečenjem i lekom koji je dostupan po pristupačnim cenama“ kao i da „borba za ovu vrstu povređenog prava predstavlja osnovu političkog delovanja stranke Nova D2SP, na kojoj ćemo istrajati do njenog punog ispunjenja“.

Prethodno je RFZO odbacio navode Kovačevića navodeći da je neistinita tvrdnja da ima nestašice lekova, i da je domaće tržište lekova stabilno i snabdeveno.

„Čak i u slučaju kratkotrajnih zastoja u snabdevanju na koje RFZO nije mogao da utiče, građanima su u svakom trenutku bili dostupni zamenski lekovi“, navedeno je u saopštenju fonda i istaknuto da je to postignuto zahvaljujući intenzivnom praćenju snabdevanja tržišta lekova.

Nestašice pojedinih lekova, kako su dodali, odnosno diskontinuitet u njihovom snadbevanju je nešto što se dešava na globalnom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari