lekovi antibioticiFoto: EPA-EFE/Andre Coelho

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odbacio je danas navode predsednika stranke Nova – Da se struka pita Vladimira Kovačevića koji je zatražio smenu direktorke RFZO Sanje Radojević Škodrić zbog nestašice lekova.

RFZO je u odgovoru Kovačeviću napisao da je neistinita tvrdnja da ima nestašice lekova, uz navode da je domaće tržište lekova stabilno i snabdeveno.

„Čak i u slučaju kratkotrajnih zastoja u snabdevanju na koje RFZO nije mogao da utiče, građanima su u svakom trenutku bili dostupni zamenski lekovi“, navodi se u saopštenju fonda i dodaje da je to postignuto zahvaljujući intenzivnom praćenju snabdevanja tržišta lekova.

Nestašice pojedinih lekova, kako su dodali, odnosno diskontinuitet u njihovom snadbevanju je nešto što se dešava na globalnom tržištu.

„Radi se najčešće o problemima u samom postupku proizvodnje leka kao što su npr. neplanirani problem u proizvodnji leka, neodgovarajući rezultati testova kontrole kvaliteta proizvedene serije leka, iznenadno odlaganje isporuke aktivne supstance ili neophodne ambalaže, i drugo“, stoji u saopštenju.

Iz RFZO su naveli i da nije tačan izneti podatak o prosečnoj ceni lekova sa A liste.

„Prosečna cena leka na Listi A za lekove čije troškove u potpunosti snosi RFZO iznosi 2.301,70 dinara, dok je prosečna cena svih lekova koji se izdaju na recept, a koji obuhvataju i lekove sa Liste A i lekove sa Liste A1 – 1.675,60 dinara. Osim toga, samo u ovoj godini odobreno je povećanje cena za oko 90 lekova i to u proseku za oko 30 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari