Zbog čega su sve radikalni klimatski aktivisti dobijali prijave u 2022. godini 1Foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA

Lepe svoje ruke na slike u muzejima ili na kolovoz, blokiraju drumove i aerodrome… radikalni klimatski aktivisti samo su u Berlinu dobili 2.200 krivičnih prijava ove godine, piše Dojče vele.

Samo u glavnom nemačkom gradu Berlinu je ove godine bilo 2.200 krivičnih prijava protiv klimatskih aktivista kojima je već izrečeno 600 novčanih kazni, rekla je agenciji dpa šefica berlinske policije Barbara Slovik.

Aktivisti su, kako je rekla, od sredine januara 276 puta blokirali ulice u Berlinu. Do sredine decembra dogodila su se još 42 drukčije akcije aktivista, od kojih se neke smatraju krivičnim delima.

Policajci su, dodaje Slovik, zbog radikalnih protesta proveli 220.000 dodatnih radnih sati na ulici – osmatrali su raskrsnice i zgrade, zbrinjavali demonstrante koji se lepe za asfalt, preusmeravali saobraćaj.

Grupa „Poslednja generacija“ započela je sa blokadama u drugoj polovini januara ove godine. Od oktobra je ova grupa radikalnih aktivista proširila delovanje po celoj Nemačkoj.

Prema rečima Slovik, u grupu se ubraja oko petsto osoba iz Berlina.

Drastične akcije

Njihove akcije su ponekad drastične: posipaju slike u muzejima sosom od paradajza ili se lepe za ramove. Lepe se na ulicama i aerodromima, pa su jednom na nekoliko sati zaustavili berlinski aerodrom.

Neki njihove akcije smatraju opravdanim, ali ima i dosta onih koji ih kritikuju. Neki zahtevaju i pooštravanje krivičnog zakonika.

Pretresi širom Nemačke

U Minhenu je u četvrtak, zbog akcija blokada, privedeno deset klimatskih aktivista „Poslednje generacije“ kojima je određen pritvor. Neki od aktivista, u starosnoj dobi između 18 i 50 godina, sada moraju ostati u pritvoru do 5. januara.

Oni su se, naime, u sredu zalepili na kolovoz u glavnom gradu Bavarske i time blokirali saobraćaj. Na taj način su prekršili opštu uredbu Gradske uprave koja do 8. januara zabranjuje sve proteste u kojima se aktivisti lepe na ulicama, posebno na onima koje su važne za službe hitne pomoći. Uredba se odnosi i na autoputeve.

Po nalogu tužilaštva je 13. decembra izvršen pretres domova nekih pripadnika pokreta. Očigledno je bila reč o učesnicima napada na rafineriju PCK u Švetu koji se dogodio u aprilu ove godine. Tamo su, prema podacima iz tužilaštva, više puta isključivani uređaji koji osiguravaju dotok nafte u rafineriju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari