Zbog čega sve mogu da vas vrate sa granice? 1Foto: Beta/Uprava carina/MO (arhiva)

Pored toga što vas sa granice mogu vratiti zbog toga što imate neku neplaćenu kaznu, na primer za parkiranje, ili je pasoš prestao da vam važi, postoji i niz drugig razloga zbog kojih vas službena lica neće pustiti da izađete iz Srbije.

Što se tiče pasoša, prema objavljenim informacijama, kao osnovne putne isprave važno je da vam on ne ističe za manje od tri meseca od trenutka kad putujete. Zbog toga, u većini turističkih agencija uglavnom traže da pasoš važi šest meseci od datuma povratka, kako bi se izbegla situacija da u se u inostranstvu zateknete sa nevažećim pasošem.

Ako putujete svojim kolima morate imati važeću međunarodnu vozačku dozvolu bez koje ne možete ući u Italiju, Španiju, Belgiju, Dansku, Lihtenštajn, Monako, Norvešku, Nemačku, Francusku, Holandiju, Rusiju, Švajcarsku i Švedsku.

Zahtev za izdavanje se podnosi u Auto-moto savezu Srbije i traje koliko i obična vozačka dozvola.

Zeleni karton”, kao i dokaz da je vaše vozilo osigurano, potrebni su ako putujete u Severnu Makedoniju,  Tursku, Tunis i još neke zemlje.

Putno osiguranje, kako piše na sajtu MUP-a, obavezno je bez obzira na to na koju destinaciju putujete, mada su u praksi retki slučajevi da će vam na granici tražiti taj dokument.

Da bi dete koje ima 16 ili manje godina prešlo granicu Srbije, bilo da putuje samo ili u pratnji osobe koja mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, ono mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja, odnosno zakonskog zastupnika. U slučaju da samo jedan biološki roditelj obavlja roditeljsku obavezu, onda je za putovanje maloletnog lica u inostranstvo dovoljna samo njegova saglasnost.

Važno da na putnim dokumentima, kao što je avionska karta, vaši lični podaci budu napisani potpuno isto kao što su u pasošu ili ličnoj karti, dakle oni na avionskoj karti ne smeju biti napisani „ošišanom latinicom“.

Takođe, na putovanje nećete moći da odete ukoliko se dogodi da uz sebe nemate vaučer kao dokaz da ste rezervisali smeštaj tamo gde planirate da odete, jer to u nekim slučajevima, pre polaska na put, traže turističke agencije.

Za nekolicinu država važi da vam je potrebno pozivno pismo onoga kod koga putujete u inostranstvo, a kod nekih zemalja postavljeni uslov za ulazak na njihovu teritoriju je imate dovoljno novca kod sebe, izračunato po danu boravka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari