pinkFoto: FoNet/TV FoNet

Mreža organizacija za decu Srbije i Prijatelji dece Srbije obratili su se na više adresa nadležnih institucija Srbije povodom nasilja nad maloletnom devojkom M.V. u rijaliti programu „Zadruga“ na televiziji Pink.

„Učešće maloletnika i nasilje nad njima u rijaliti programu otvaraju pitanja odgovornosti pružaoca medijskih usluga koji uključuje decu u ovaj televizijski format i pitanje zaštite dece od nasilja, njihove bezbednosti i sigurnosti kao učesnika u ovakvim programima“, navele su organizacije u saopštenju.

Dodale su da su se povodom nasilja nad M.V. obratili Regulatornom telu za elektronske medije (REM), Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Zaštitniku građana i Poverenici za ravnopravnost.

Pišu da je MUP obavestio te organizacije da je prijavu prosledilo Osnovnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici na dalje postupanje i Policijskoj upravi Sremska Mitrovica koja je nadležna prema mestu na kome se desilo nasilje, u studiju TV Pink u Šimanovcima.

Organizacije u saopštenju navode da je REM od njih tražio dopunu prijave jer na kanalima nad kojim vrše monitoring nisu uspeli da nađu emitovan sporni sadržaj.

„Iako pružalac medijskih usluga Pink ima dozvole za više specijalizovanih medijskih usluga na kojima emituje rijaliti programe, uvereni smo da REM može i treba da reaguje i po službenoj dužnosti na osnovu Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u pružanju medijskih usluga i Pravilnika o načinu izricanja mera pružaocima medijskih usluga“, dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik građana i Poverenica za ravnopravnost obavestili su te organizacije da će proveriti postupanje nadležnih organa na koje su ukazali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari