Zbog sukoba sa Tasovcem ispali NUNS, MC, NDNV... 1

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je rezultate Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini. Kako je saopšteno, na konkurs, čiji su rezultati objavljeni na sajtu Ministarstva, pristigle su 484 prijave, od čega je podržano 176 projekta, sa iznosom od 151.410.000 dinara.

U oblasti štampanih medija prijavljeno je 78 projekata, među kojima su podržana 34 projekta sa iznosom od 29.676.877 dinara. U kategoriji nezavisnih produkcija prijavljeno je 135 projekata, od čega će biti sufinansirano 49 projekata sa iznosom od 45.383.221 dinara. U oblasti elektronskih medija prijavljen je 271 projekat i to 78 televizija, 87 radio i 106 internet medija.
Podržano je 27 televizijskih projekata sa iznosom od 27.358.640 dinara, 30 radijskih projekata sa iznosom od 21.100.800 dinara i 36 projekata u kategoriji internet medija sa iznosom od 27.890.462 dinara.

Ovaj medijski konkurs je proteklih dana izazvao brojne kontroverze zbog sukoba komisije sa ministrom za informisanje Ivanom Tasovcem. Sporno je bilo to što u sferi elektronskih medija budžetski novac nisu dobile televizije bliske naprednjacima, pa je ministar Tasovac odlagao potpisivanje ove odluke o dodeli novca jer je smatrao da su sporne odluke komisije o raspodeli budžetskih sredstava za devet projekata, među kojima su projekti NUNS-a, agencija Beta i Fonet, Medija centra, Južnih vesti…

Odlukom ministra, projekti NUNS-a – „Novinari pod pritiskom, pretnja demokratskom procesu“ i Nezavisnog društva novinara Vojvodine „Novinari protiv diskriminacije“, Medija centra „Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji“, su na dugačkom spisku od 308 projekata koji nisu dobili novac za projekte.

– NDNV će, nakon što pažljivo prouči ministrovo obrazloženje za izmenu Predloga odluke komisije, u sredu zvanično obavestiti javnost o svome stavu. Za početak mogu da kažem da je, koliko je meni poznato, ovo prvi put da je resorni ministar izmenio predloge koje mu je dostavila stručna komisija, od donošenja tri ključna medijska zakona, leta 2014. godine – kaže za Danas Dinko Gruhonjić, predsednik medijske Komisije.

On objašnjava da su dve ključne stvari u tim zakonima bile – povlačenje države iz medija i projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

– U nedavno objavljenoj „Beloj knjizi konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja“, Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, jasno su pobrojane veoma brojne nepravilnosti i vrlo „fleksibilna“ shvatanja principa konkursnog sufinansiranja od strane organa vlasti u lokalnim samoupravama. Utisak je da se resorni ministar priklonio ovim „fleksibilnim“ tumačima zakona i da je postavio politiku iznad struke. Plašim se da će posledice po ionako vrlo kilavu medijsku reformu biti veoma pogubne – ističe Gruhonjić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari