Zdenko Tomanović: Advokat unapred osuđenih 1Foto: Medija centar

Zdenko Tomanović daje intervjue samo kad ima nešto da kaže.

Za razliku od advokata koji ne izlaze iz studija jutarnjih programa, Tomanović svoje javne nastupe brižljivo planira.

A ovoga puta je imao šta da kaže.

Kod Danice Vučenić u emisiji „Iza vesti“ na N1 televiziji došao je u svojstvu pravnog zastupnika inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, dajući glas policajcima koje tabloidi demonizuju već nedeljama zbog toga što su otkrili Jovanjicu.

Tomanović je istakao da posledice „neprimerene, nezakonite i organizovane kampanje“ ne narušavaju samo čast, dostojanstvo i službenu poziciju Milenkovića i Mitića, već ugrožavaju i njihovu sigurnost.

Kao ilustraciju svojih tvrdnji Tomanović je naglasio da su policiji već prijavljene kredibilne informacije da je inspektoru Milenkoviću ugrožen život.

Prihvatajući da zastupa policajce koji su već osuđeni (iako nijedan krivični postupak protiv njih još uvek nije pokrenut) Zdenko Tomanović nije rizikovao da se svrsta među one koje režim vidi kao neprijatelje.

U tom probranom društvu nalazi se već godinama, još otkako se prihvatio da brani još jednog „neprijatelja države“ – Miroslava Miškovića.

Odbijajući da igra po zadatom scenariju, Tomanović je branio i u dobroj meri i odbranio vlasnika Delte, koji još uvek nije pravosnažno osuđen ni za jedno delo. Valja podsetiti, Miroslav Mišković je pravosnažno oslobođen za delo zbog kojeg je 2012. godine uhapšen.

U sudnici uvek pripremljen i sa odgovarajućom dozom teatralnosti, Prisutan, ali ne i sveprisutan.

Kad se javi za reč, zna zašto se javio. Pored Miškovića, zastupao je Milana Beka, Bogoljuba Karića, Ivicu Todorića, Darka Šarića, Sretena Jocića…

Bio je u pravnom timu Slobodana Miloševića i „jedini je Srbin koji je video Miloševićevo telo u ćeliji“, što je medijima iz nekog razloga bitno.

Advokatsku kancelariju otvorio je 1994. godine, a pre advokature je bio sudija.

Nedavno je najavio da će se kandidovati za predsednika Advokatske komore Beograda.

„Naša društvena realnost jesu netolerancija, neznanje, nemoral i korupcija. U našem društvu sve je manje važno znanje, poštenje, vaspitanje i tolerantnost, a poltronizam postaje stil života. Svako dalje relativizovanje naših pravnih i društvenih anomalija našu profesiju vodi u izolaciju. Zato želim da pokušam da među kolegama afirmišem kompetentnost i integritet, odgovornost, pristojnost i pravnu kulturu. Ako mi uspemo da pokrenemo najbolje u našim redovima, onda verujem da će se to preliti i na ostale društvene grupe“, ispričao je Tomanović u intervjuu za poslednji broj Nedeljnika objašnjavajući zbog čega se kandidovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari