Zdravstveni radnici Instituta za reumatologiju najavili štrajk od 26. oktobra (VIDEO) 1Foto:Nova.rs

Zdravstveni radnici Instituta za reumatologiju održali su danas ispred zgrade Vlade Srbije protest pod nazivom „Dežurstvo za odbranu dostojanstva“ i najavili da 26. oktobra stupaju u štrajk, u skladu sa zakonom.

S obzirom da smo iscrpeli sve mogućnosti da i pored upornog ometanja v.d. direktora održimo kontinuitet rada zbog naših pacijenata, odlučili smo da naša dva sindikata – sindikat lekara i farmaceuta Srbije i Sindikat medicinskih sestara i tehničara – proglase štrajk od 26. oktobra, navodi se u saopštenju koje su predstavnici Instituta podelili medijima.

U saopštenju se navodi da je zbog neprimerenog ponašanja v.d. direktora Gorana Radunovića, nipodaštavanja i zastrašivanja zaposlenih i primene dvostrukih standarda, peticiju za njegovu smenu potpisalo 165 zaposlenih u Institutu za reumatologiju, što je više od dve trećine ukupno zaposlenih i 80 zdravstvenih radnika.

Ističe se da se situacija u Institutu za reumatologiju pogoršava iz dana u dan, naročito posle objavljenog skandaloznog audio snimka, u kom direktor viče na medicinsku sestru, preti joj i naziva je pogrdnim imenima.

„Svakodnevno se suočavamo sa nedopustivim verbalnim ponižavanjem, a od skora i sa fizičkim nasiljem direktora. I pored nekoliko prijava podnetih za verbalno nasilje i mobing, direktor nastavlja sa pretnjama i zastrašivanjem i diskredituje nas u profesionalnom i moralnom smislu. Ukinuta je svaka mogućnost komunikacije sa njim, jer se zatvorio u svom kabinetu. Ne održavaju se stručni sastanci, haotično se zaposlenima menjaju radna mesta, tako da je funkcionisanje Instituta za reumatologiju ozbiljno ugroženo, a rešenja još nema“, navodi se.

Okupljeni na današnjem protestu ispred Vlade nose helijumske bele balone sa napisom „Smena“ , a istaknuto je i nekoliko transparenata na kojima piše „Ja nisam plavi stubić, ja sam lekar“ , „Znanje + rad = poštovanje + dostojanstvo“, „Želim da pišem izveštaje, a ne izjave“, „Ja ne šamaram ja lečim“ i „Da reuma ne postane trauma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari