Zekić: Medijska scena je baš onakva kakvu mediji žele 1foto novas

Svetski dan slobode medija, koji se svake godine obeležava 3. maja, novinari u Srbiji dočekuju u nepovoljnim uslovima za profesionalno bavljenje svojim poslom, izloženi pritiscima usmerenim na njihovu nezavisnost ali i fizičkim napadima. Prema ovogodišnjem izveštaju Reportera bez granica naša zemlja se nalazi na spisku „problematičnih“ a jedina koja je od nas u regionu gora jeste Albanija.

Na pitanje šta je uzrok ovakvog stanja i kako ga prevazići, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić ocenjuje za Danas da problem sa medijima polako postaje problem interpretacije.

„Tako su danas neki mediji javili da smo se, u odnosu na prošlu godinu, pomerili za 14 mesta unapred, a drugi, da smo najgori u regionu. Plašim se da imamo medijsku scenu baš onakvu kakvu mediji žele. I da neki od njih iskreno žele da bude najgora, ne u regionu, nego na svetu. Ono što je, pak dobro, jeste činjenica da im niko ne brani da tu svoju tezu i dokazuju. Lično, ja bih više volela da se malo više bave samom profesijom, zanatom, sobom, ali ako im je i ovako dobro, ja sam zadovoljna. I čestitam im. Napredak na listi“, poručuje Zekić.

U izveštaju Reportera bez granica i po njihovom Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mesta u odnosu na izveštaj iz 2021. godine.

U ovogodišnjem je zauzela 79. poziciju, i nalazi se u kategoriji „problematičnih“ zemalja. U regionu Zapadnog Balkana od Srbije je jedino lošije rangirana Albanija, koja se nalazi na 103. mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari