Zekić o konkursu za petu, slobodnu TV frekvenciju: Uskoro, možda 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Iako je peta nacionalna TV frekvencija, koju je pre deset godina izgubila televizija Avala, i dalje slobodna, REM još ne raspisuje novi konkurs za njenu dodelu, uprkos tome što je danas raspisan redovni konkurs za četiri popunjene frekvencije koje se obnavljaju na 10 godina.

Na pitanje da li će i kada biti raspisan konkurs za petu frekvenciju koju REM nikada nije dodelio, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić odgovorila je za Danas sa „uskoro, možda“.

Na pitanje zašto nema pete frekvencije koja je bila raspisana u prethodnom konkursu, Zekić je odgovorila istovetnom rečenicom: „uskoro, možda“.

Na pitanje ko i kada donosi odluku o tome kada će biti raspisan konkurs za petu frekvenciju, Olivera Zekić je kratko poručila – REM.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) raspisao je javni konkurs za “izdavanje dozvola za pružanje medijske usluge televizijskog emitovanja i medijske usluge radija putem terestričkog digitalnog odnosno analognog prenosa za područje cele Republike Srbije”.

Konkurs je, kako se navodi na sajtu REM-a, raspisan za četiri dozvole za televizijsko i četiri dozvole za radijsko emitovanje. To praktično znači da regulator nije uvrstio u konkurs slobodnu, petu TV dozvolu koja je pripadala TV Avala.

REM nije objasnio na osnovu kojih kriterijuma je odredio da je Srbiji potrebno samo četiri frekvencije i zašto u pozivu na konkurs nema te pete frekvencije za nacionalno pokrivanje koja je postojala u prethodnom konkursu.

REM bi trebalo da sprovede analizu tržišta koja bi pokazala optimalni broj nacionalnih televizija, zatim da predloži Strategiju, da bi je Vlada usvojila i tek onda bi trebalo da usledi raspisivanje konkursa.

Strategija nikad nije usvojena, nema dostupnih analiza koje potvrđuju neophodan broj dozvola, samim tim nisu urađeni svi koraci koji se traže prema zakonu, pa nije jasno na osnovu čega je određen broj od četiri dozvole, navodi N1.

Inače, ove godine ističu desetogodišnje dozvole za frekvencije, pa je REM u obavezi da raspiše novi konkurs.

Trenutno pravo na nacionalno pokrivanje TV signalom u Srbiji imaju četiri TV: Pink, Hepi, Prva i B92 u vlasništvu trojice biznismena: Željka Mitrovića, Predraga Rankovića Peconija i Srđana Milovanovića. Sadržaji TV Pink i TV Hepi zbog neprimerenih sadržaja koje emituju često su meta prijava i kritika javnosti.

Država bi od pete frekvencije mogla godišnje da zaradi million evra, a ta frekvencija je već devet godina neraspoređena.

TV N1 i Nova S će učestvovati na konkursu za nacionalno emitovanje. U merenjima nezavisne agencije TV Beat, ove dve televizije imaju daleko veću gledanost u SBB mreži od televizija Hepi i B92, pa između ostalog zato u Junajted mediji smatraju da zaslužuju fer tretman na konkursu koji je danas raspisan.

Poslednji konkurs za dodelu slobodnih frekvencija REM je raspisao 2018. godine, a Savet REM-a tada nije dodelio petu nacionalnu frekvenciju za televiziju.

Za emitovanje signala na području cele Srbije bile su prijavljene četiri televizije – to su radiodifuzno preduzeće „Studio B“, RTV „BK Telekom“ d.o.o. iz Beograda, „LTR“ mediji i komunikacija d.o.o. iz Beograda i „Kopernikus Cable Network“ d.o.o. iz Niša.

Privredno društvo „LTR“, iza kojeg stoji nemačka medijska kuća „RTL“ i televizija BK povukli su se još pre završetka konkursa. „RTL“ je samoinicijativno odustao dok je televizija BK diskvalifikovana jer nije ispunjavala uslov o broju zaposlenih. Pravilnikom je propisano da televizija ima najmanje 15 zaposlenih lica, dok je BK imala četvoro. Pored toga, tokom trajanja konkursa, četvorica zaposlenih na BK i glavni i odgovorni urednik BK TV Miodrag Popov dobili su otkaz te ovaj medij nije imao nijednog zaposlenog.

Televizija „Kopernikus“ na kraju nije dobila nacionalnu frekvenciju koja je oglašena konkursom, ali uz prethodne brojne kontroverze i polemike oko vlasništva nad ovom televizijom i koncentracije većinskog medijskog uticaja.

Prethodni konkurs bio je 2013. godine kada takođe nije nikome dodeljena ta peta frekvencija. U igri za dobijanje nacionalne frekvencije tada su bile dve televizije, tadašnja Nova i Kopernikus Svet plus 3, ali nijedna na sednici REM nije dobila dovoljan broj od pet glasova. Za TV Novu je tada glasalo dva, za TV Kopernikus tri člana, dok su četiri člana Saveta RRA smatrala da nijedan od prijavljenih kandidata neće biti u stanju da zadovolji potrebe javnosti.

Razni interesi i spekulacije pojavljivale su se nakon objave tog konkursa u medijima. Najčešće se pominjalo da će frekvenciju dobiti Dejan Jocić, bivši direktor TV Prva, za kojeg se navodilo i da će dovesti RTL u Srbiju. Priča o RTL se čak nije smirila ni kada su bili poznati kandidati za frekvenciju. Naime, spekulisalo se da iza novonastale Nove.rs zapravo stoji RTL.

Kako je Danas pisao tada, predstavnici Nove.rs su na razgovoru sa članovima Saveta RRA istakli da sa RTL imaju samo ugovor o tehničkoj saradnji koja podrazumeva opremu i konsultantske usluge, napominjući da je RTL najbolji „sistem integrator“. Tako su sveli odnos samo na tehnički nivo. Članove Saveta je interesovala i veza ove televizije sa Dejanom Jocićem, na šta je advokat Nove tada odgovorio da Jocić nije u vlasničkoj strukturi, da nema menadžerski ugovor, niti da ima ugovor o radu, pa stoga trenutno nema nikakve veze sa televizijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari