REM raspisao konkurs za četiri nacionalne frekvencije, N1 i Nova S će konkurisati 1Foto: Pixabay

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) raspisao je javni konkurs za “izdavanje dozvola za pružanje medijske usluge televizijskog emitovanja i medijske usluge radija putem terestričkog digitalnog odnosno analognog prenosa za područje cele Republike Srbije”.

Konkurs je, kako se navodi na sajtu REM-a, raspisan za četiri dozvole za televizijsko i četiri dozvole za radijsko emitovanje. To praktično znači da regulator nije uvrstio u konkurs slobodnu, petu TV dozvolu koja je pripadala TV Avala.

REM nije objasnio na osnovu kojih kriterijuma je odredio da je Srbiji potrebno samo četiri frekvencije i zašto u pozivu na konkurs nema te pete frekvencije za nacionalno pokrivanje koja je postojala u prethodnom konkursu.

REM bi trebalo da sprovede analizu tržišta koja bi pokazala optimalni broj nacionalnih televizija, zatim da predloži Strategiju, da bi je Vlada usvojila i tek onda bi trebalo da usledi raspisivanje konkursa.

Strategija nikad nije usvojena, nema dostupnih analiza koje potvrđuju neophodan broj dozvola, samim tim nisu urađeni svi koraci koji se traže prema zakonu, pa nije jasno na osnovu čega je određen broj od četiri dozvole, navodi N1.

Ove godine ističu desetogodišnje dozvole za frekvencije, pa je REM u obavezi da raspiše novi konkurs.

Trenutno pravo na nacionalno pokrivanje TV signalom u Srbiji imaju četiri TV: Pink, Hepi, Prva i B92 u vlasništvu trojice biznismena: Željka Mitrovića, Predraga Rankovića Peconija i Srđana Milovanovića. Sadržaji TV Pink i TV Hepi zbog neprimerenih sadržaja koje emituju često su meta prijava i kritika javnosti.

Država bi od pete frekvencije mogla godišnje da zaradi million evra, a ta frekvencija je već devet godina neraspoređena.

TV N1 i Nova S će učestvovati na konkursu za nacionalno emitovanje. U merenjima nezavisne agencije TV Beat, ove dve televizije imaju daleko veću gledanost u SBB mreži od televizija Hepi i B92, pa između ostalog zato u Junajted mediji smatraju da zaslužuju fer tretman na konkursu koji je danas raspisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari