Zeleno-levi front: Katastrofalno stanje u užičkom zdravstvu zbog nesposobnosti naprednjačkog režima 1Užička bolnica/Foto: N. Kovacevic

Gradski odbor Zeleno-levog fronta je upozorio na „katastrofalno stanje u zdravstvenom sistemu Užica“ i naveo da je to „posledica „nemara i nesposobnosti naprednjačkog režima“.

Uz navode da se „nastavlja sa lažnim obećanjima i probijanjem rokova“, taj odbor podseća na to da je, prilikom posete Užicu, avgusta 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić Užičanima obećao „zlatno doba“, u kom ćemo, osim fabrika, stranih investitora, obilaznice, kanalizacije, imati i izuzetno moderan i potpuno nov zdravstveni centar“.

Tada je, dodaje se, rečeno da će u izgradnju nove, savremene zgrade i nabavku nove opreme biti uloženo 80 miliona evra, u naredne četiri godine.

„U februaru 2022. godine, firma Set Šabac, kojoj je povereno projektovanje, predstavila je idejno rešenje novog objekta, a obećanje je ponovljeno. Uz to, nagovešteno je i da će, po završetku radova, Zdravstveni centar Užice dobiti status kliničko-bolničkog centra“.

„Duže od jedne godine nakon obećanja“, ističe se, „stanje u Zdravstvenom centru je i dalje katastrofalno“.

„Osim nedostatka medicinskog osoblja, užasnog stanja u ambulantama, nedostatka materijala i starosti instrumenata koji se svakodnevno koriste, često se kvare i sporo popravljaju aparati neophodnih za dijagnostiku“.

Zeleno-levi front: Katastrofalno stanje u užičkom zdravstvu zbog nesposobnosti naprednjačkog režima 2
Aleksandar Vučić u Užicu 2021. godine/ Foto: N. Kovačević

„Po zvaničnim podacima iz novembra prošle godine, na listi čekanja na pregled na magnetnoj rezonanci čeka 320 građana. Aparat je pokvaren duže od pet meseci, ali po rečima rukovodstva ustanove nabavka novog aparata nije izvesna“.

Taj aparat nije popravljen i, dodaje se, „slično je sa kolonoskopom, koji je od vitalnog značaja za rano otkrivanje karcinoma debelog creva“.

Dodaje se da „takva situacija nije samo u Užicu, već i u drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji“, ali se podseća na to da „Zdravstveni centar Užice pokriva teritoriju od čak deset lokalnih samouprava zapadne Srbije i treba da pruži zdravstvenu zaštitu za više od 263.000 građana“.

„Ukoliko se ovakvo stanje nastavi, uskoro neće imati ko i čime a nas leči“, poručio je užički Zeleno-levi foront.

Ističe se da su nam „umesto naprednjačkog javašluka i nesposobnosti, umesto nacionalnog stadiona dok nam se deca leče SMS-ovima, neophodni drugačiji prioriteti i javne politike koje će u prvi plan staviti pravo građana na kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu“.

Prazne Vučićeve priče

Zeleno-levi front Ne damo Srbiju navodi da će „nastaviti da se bori protiv lažnih Vučićevih obećanja, za koja je jasno da su samo prazne priče u predizbornoj kampanji“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari