Zeleno - levi front: Obeležiti žute trake na deonicama bivšeg auto-puta kroz Beograd 1Foto: Radmila Marković/Danas

Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd predlažio je danas da se na najopterećenijim deonicama bivšeg auto-puta kroz Beograd, obeleže žute trake za javni prevoz i taksi vozila, tako što će se iskoristiti nekadašnje zaustavne trake.

Oni su u saopštenju istakli da mogućnost za uvođenje žutih traka, otvara procena da bi se skretanjem tranzitnog saobraćaja na obilaznicu ka Bubanj potoku, saobraćaj kroz Beograd preko bivšeg auto-puta smanjio za najmanje 10 odsto.

„Predlažemo da se isto uradi i na mostu Gazela, tako što će se krajnje desne trake pretvoriti u žute trake za javni prevoz i taksi vozila. Prema analizama Sekretarijata za javni prevoz, jedna od najopterećenjiji deonica u gradu je upravo na potezu od Sava Centra do Autokomande, sa oko 4.000 putnika na sat, kada je u pitanju javni prevoz, dok se deonicom u vršnom satu preveze 5600 vozila“, piše u saopštenju ove stranke.

Dodali su da postoji ogromna disproporcija u prostoru koji zauzima 4.000 putnika u javnom prevozu i taj isti broj putnika u privatnim vozilima koja prelaze most.

„Da bi se deonica učinila protočnijom, potrebno je povećati broj putnika u autobusima gradskog prevoza, i smanjiti broj privatnih automobila koji most prelaze u vršnom satu, a to se može izvesti samo uvođenjem nezavisnih traka za javni prevoz”, istakao je u saopštenju koordinator grupe za saobraćaj Zeleno-levi front Zoran Bukvić.

On je ocenio da je ovaj potez neophodan kako bi se poboljšala tačnost i povećala prosečna brzina javnog prevoza, kojim se obavi skoro 50 odsto dnevnih gradskih putovanja.

„Sa druge strane, ukoliko se grad Beograd odluči da se auto-put pretvori u tipičnu gradsku saobraćajnicu, kroz koju će automobili moći da se kreću svim saobraćajnim trakama uključujući i bivšu zaustavnu, to je put u saobraćajnu katastrofu od koje grad neće moći da se oporavi“, zaključili su iz Zeleno – levog fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari