Zeleno-levi front: Vučićevo lažno obećanje o rekonstrukciji užičke bolnice 1Vučić u Užicu 2021. godine/Foto: N. Kovačević

 

Gradski odbor Zeleno-levog fronta je podsetio na to da još uvek nije počela rekonstrukcija užičke bolnice, što je pre dve godine, prilikom posete gradu, obećao predsednik države Aleksandar Vučić.

„To je, još jedno lažno i neispunjeno obećanje Aleksandra Vučića, koji je u avgustu 2021. godine  obećao Užičanima i Užičankama potpuno nov zdravstveni centar“, saopštio je taj odbor.

Uz navode da „do danas, po tom pitanju ništa nije urađeno“, dodaje se da je  situacija u užičkom Zdravstvenom centru i dalje katastrofalna“.

„Dok je ta tema bila u fokusu javnosti, dodaje se „proračunato je da će za rekonstrukciju i izgradnju savremene zgrade i nabavku nove opreme biti uloženo 80 miliona evra u naredne četiri godine“.

Zeleno-levi front: Vučićevo lažno obećanje o rekonstrukciji užičke bolnice 2
Bolnica u Užicu/Foto: N. Kovačević

„Ukoliko pretpostavimo da je rekonstrukcija užičke bolnice planirana sredstvima iz kredita iz 2019. godine, nameće se pitanje zašto do danas ništa nije urađeno i gde su završila planirana sredstva?“

Taj odbor ističe da je portal Nova ekonomija, 19. aprila, objavio da se Srbija zadužuje za dodatnih 200 miliona evra kredita od Banke za razvoj Saveta Evrope za ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu.

U tom tekstu, dodaje odbor Zeleno-levog fronta, navodi se da je „novac planiran za rekonstrukciju zdravstvenih ustanova u Beogradu, Smederevskoj Palanci, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Leskovcu, Prokuplju, Surdulici, Zaječaru, Nišu, Novom Pazaru i Ćupriji, ali da se Zdravstveni centar Užice uopšte više ni ne spominje“.

„To je drugi kredit koji je država uzela za zdravstveni sektor. Prvi Okvirni sporazum o zajmu, kada je Banka izdvojila 200 miliona evra kredita, potpisan je 2019. godine. U obrazloženju zakona o potvrđivanju tog sporazuma o zajmu iz marta 2023. godine navodi se da je novac iz ranijeg kredita potrošen“.

U Užičkoj bolnici, poručuju iz tog odbora „ne rade i često se kvare aparati neophodni za dijagnostiku, prevenciju i lečenje pacijenata“.

„Država nije u stanju da plati popravku aparata, a kamoli da nabavi nove i moderne, kako se građanima neprestano obećava. Zbog svega navedenog, građani su primorani da koriste usluge privatnih klinika iako plaćaju zdravstvenu zaštitu državi čime režim jasno pokazuje kakav je njihov odnos prema zdrastvenom sektoru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari