Zeleno-levi front: Zabraniti korišćenje keša u igrama na sreću 1Foto: Pixabay/stokpic

Član Pravnog tima Zeleno-levog fronta (ZLF) Svetislav Kostić izjavio je danas da ta stranka predlaže da se u Srbiji zabrani korišćenje keša u igrama na sreću, odnosno da se za učešće u tim igrama plaća isključivo specijalizovanim karticama.

Kostić je, na tribini „Nova politika Zeleno-levog fronta u oblasti igara na sreću“, rekao da bi te kartice bile vezane za poseban namenski račun, a izdavala bi ih Uprava za igre na sreću.

On je rekao da, na primer, punoletna osoba koja je izdržavana, kao što su srednjoškolci ili studenti, ne bi mogla da dobije takvu karticu bez potpisa staratelja da se slaže sa tim.

Kostić je rekao i da bi osoba koja je uzela kredit za stan, a u braku je, morala da ima saglasnost bračnog partnera da bi dobila tu karticu.

„Dobici od igara na sreću trebalo bi da budu oporezovani tako što bi priređivaču igara na sreću bila nametnuta obaveza da prilikom isplate dobitka igraču u njegovo ime obračuna porez, čija bi stopa, imajući u vidu da se na te prihode ne plaćaju doprinosi za socijalno osiguranje, bila oko 50 odsto“, rekao je on.

Kopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević rekla je da ta stranka predlaže da se potpuno zabrani reklamiranje igara na sreću u javnom prostoru i u elektronskim medijima, što uključuje isticanje žiga ili druge oznake priređivača igara na sreću, osim na objektima u kojima se obavlja ta delatnost, odnosno u kockarnicama, kazinima, ali da i tu postoje propisi kako bi taj objekat trebalo da izgleda.

„To podrazumeva i sponzorstva sportskim klubovima ili takmičenjima“, kazala je Đorđević.

Ona je ocenila da bi trebalo da se propiše obaveza da na spoljašnjem delu objekta u kome se priređuju igre na sreću ne smeju da budu zvučni ili svetlosni efekti ili bilo koji drugi atraktivan sadržaj koji bi privlačio pažnju javnosti.

„Zahtevamo da na tim objektima obavezno bude prikazano upozorenje o štetnosti zavisnosti od kocke i oglašavajuće poruke akreditovanih ustanova koje se bave borbom protiv bolesti zavisnoti, za

koje se ne bi smela naplaćivati bilo kakva naknada“, rekla je Đorđević.

Ona je navela da traže da se zabrane promotivne aktivnosti priređivača igara na sreću, u vidu davanja

prava na besplatno korišćenje njihovih usluga ili pružanje posebnih pogodnosti, ograničavanje

internet oglašavanja samo na zvanične stranice samih priređivača igara na sreću, uz definisana pravila o načinu oglašavanja.

Đorđević je rekla da traže i da se zabrani da se u humanitarnim aktivnostima koristi ili pominje naziv priređivača igara na sreću.

Psihijatar Vanja Mandić Maravić ukazala je da je „kocka zavisnost i ozbiljan poremećaj“, a navela je da zbog kockanja posledice neće trpeti samo osoba koja se kocka, već cela porodica.

Prema njenim rečima, osoba koja se kocka upada u ogromne dugove, koji su kod zelenaša, pa je cela porodica u opasnosti i može fizički i psihički da trpi.

„Kockanje počinje da zauzima centralnu ulogu u životu osobe koja se kocka i ona nastavlja sa tim, bez obzira na to što su posledice vrlo jasne“, rekla je Mandić Maravić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari