Zeleno levi klub: Neko iz vlasti sklonio iz skupštinske procedure inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/EV)

Poslanici Zeleno-levog kluba u Skupštini Srbije, Radomir Lazović i Jelena Jerinić, poručili su danas da je „neko iz vladajućeg režima“ svesno i namerno sklonio iz skupštinske procedure narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koju je potpisima podržalo više od 38.000 građana Srbije.

Lazović je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, podsetio da je narodna inicijativa predata u skupštinsku proceduru u maju 2022. godine, a da se devet meseci kasnije ne zna gde se nalaze kutije sa potpisima građana.

Prema njegovim rečima, prvi put se predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću obratio u septembru sa pitanjem šta se događa sa narodnom inicijativom, posle čega su usledila još tri obraćanja, na koje Orlić nije odgovorio.

Pitanja su upućena i Odboru za ustavna pitanja i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koji su nadležni da provere potpise date za inicijativu, rekao je Lazović, napominjući da su stigli odgovori da njima niko nije uputio zahtev za proveru potpisa.

To znači da narodna inicijativa nije otišla sa pisarnice parlamenta, rekao je Lazović i naglasio da se ne radi o listu papira već kutijama koje je neko namerno sklonio.

Mi predlažemo osnivanje specijalne komisije, koju bi činili poslanici svih poslaničkih grupa i tri predstavnika oragnizatora narodne inicijative, rekao je Lazović koji ne isključuje i krivične prijave protiv odgovornih za skrivanje inicijative građana.

Na šta to liči, da se skrivaju kutije. Je l’ ovo igralište ili Dom Narodne skupštine, upitao je Lazović.

Jerinić je naglasila da od kada su se poslanici uverili da tehničke službe i procedure u parlamentu funkcionišu savršeno i da se greške, uprkos teškoćama, ne prave.

Isključujem mogućnost da je nestanak narodne inicijative proizvod administrativne ili tehničke greške. Neko od političara vladajućeg režima je naredio da se narodna inicijativa skloni, rekla je Jerinić.

Ona je ocenila da Srpska napredna stranka sprečava građane da ostvare svoja Ustavom garantovana ovlašćenja i ono što je problematičnije, tretira ih kao opoziciju i političke neprijatelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari