Zelenović: Medijski servis i voda isto vrede 1Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Foto: R. Balać

Zalažemo se za to da medijski servisi budu slobodni i nezavisni i da na njih niko ne moće da utiče, rekao je Nebojpa Zelenović na protestu ispred RTV Vojvodine na kojem je zatraženo da se zaustavi dalje propadanje tog javnog medijskog servisa.

Zelenović je rekao da zajedno sa partnerima iz „Ne davimo Beograd“ i ekološkim aktivistima iz Ekološkog ustanka i drugim priprema važan dokument koji će da propiše i stavi na najviši mogući pravni nivo sva naša prava iz oblasti životne sredine i javne resurse i da ih podignemo na nivo zakonika.

„Da u njemu bude da naše pravo da imamo kvalitetnu pijaću vodu je jednako važno kao i naše pravo da imamo kvalitetno informisanje, kazao je Zelenović.

On je upozorio da se sprema jedan veliki, težak, problematičan projekat koji se zove Rio Tinto.

„Ako se takav projekat desi, ne samo zapadna Srbija nego i Vojvodina će ostati bez pijaće vode. Vi sada trošite poslednje resurse pijaće vode, za dve, tri godine ostaćete bez vode. Ispod Jadra i Mačve, praktično u komšiluku, nalazi se najveće podzemno jezero pijaće vode. Ako se desi taj projekat, nećemo ni vi ni mi imati pijaću vodu. A te vode ima 4,1 tona u sekundi, a Novi Sad troši 400 litara u sekundi. Znači, ima vode za deset gradova kao Novi Sad, ima je dosta za celu Vojvodinu. Za nas medijski servis i voda isto vrede, jer garantuju slobodu, nezavisnost i dobar život u budućnosti“, kazao je Zelenović.

Aleksandar Jovanović iz Akcije progresivne Vojvodine podsetio je da je posle dolaska SNS na vlast u Vojvodine smenjeno kompletno rukovodstvo i više od 20 urednika, a posle tog gledanost tv programa svedena je na minimum.

RTV je nagomilao gubitak u iznosu od1,7 milijardi dinara, a već dve godine od kako je izgrađena nova zgrada na Mišeluku, televizija se nije uselila u svoj novi dom, nego radi u neuslovnoj zgradi i plaća 19 hiljada evra zakupa mesečno.

On je zatražio da se u budžetu pokrajine za iduću godinu obezbedi novac za opremanje RTV, izabere novo rukovodstvo i započne proces oporavka pokrajinskog javnog medijskog servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari