Željko Bodrožić: Vučićević je pravi buržuj, to nije novinar 1"Pratimo situaciju u svim sredinama":Bodoržić u Vranju. Foto:V.Ristić/Danas

„Vučićević je pravi buržuj. To nije novinar. On je sam sebe ispisao iz novinarske profesije još dok je služio bivšoj vlasti, a poslednjih jedanaest godina odgovoran je za sogmatizaciju i različite oblike pretnji i pritisaka na novinare“, ocenio je u izjavi za Danas u Vranju predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Željko Bodrožić.

On smatra da je „ovo što se danas dešavalo vezano za Vučićevića smešno jer iako je prebogat on ne želi da plati novčanu kaznu već odlazi na odsluženje zatvorske kazne“.

Bodrožić je danas u Vranju imao ispred Medijske koalicije sastanak sa  tužiteljkom Danijelom Trajković, u Višem tužilaštvu u Vranju, gde je razgovarao vezano za saradnju pravosudnih institucija u Pčinjskom okrugu sa lokalnim novinarima i dopisnicima nacionalnih medija.

– Izneli smo probleme, pre svega, u komunikaciji sa našim kolegama odavde sa juga Srbije. Iz tužilaštva su nam rekli da ima novinara koji nisu edukovani za pisanje iz oblasti pravosuđa, te da glavno interesovanje vlada kada su u pitanju dnevni događaji vezani za različita krivično dela iz nadležnosti ove pravosudne institucije – ocenio je za Danas čelni čovek NUNS-a.

Tokom prepodneva Bodrožić je u kafeu „No coment“ u kome se nalazi redakcija lokalnog portala i OK Radiom razgovarao sa novinarima, urednicima i dopisnicima nacionalnih medija sa juga Srbije koji su komentarisalu svoju saradnju sa policijskim i pravosudnim organima u prvom redu osnovnim i višim tužilaštvom.

Željko Bodrožić: Vučićević je pravi buržuj, to nije novinar 2
Lokalni dopisnici u rednici iz Vranja. Foto:V.Ristić/Danas

Zajednički stav lokalnih novinara – dopisnika i urednika, bio je da postoji „jasna selektivnost u odnosu prema medijima kada se radi o ozbiljnijim slučajevima kada treba istražiti određenu temu“. Urednik portala Vranje NEWS Dejan Dimić ukazao je na činjenicu da je imao „najveće probleme sa policijom“.

– Upozorili su me najpre dolazeći na moja kućna vrata da ne izveštavam sa protesta ekoloških aktivista u Vranju, a onda su me pratili dali odlazim na novinarski zadatak. A, kada sam neoprezno prelazio pešački pregled vukli su me i potom zvali dežurnog tužioca da ima kaže.šta da rade samnom. Kada je on rekao da tu nema krivičnog dela bio sam oslobođen – naveo je Dimić.

O problemima izveštača iz male sredine govorila je i Slađana Tasić, dopisnica Blica, Telegrafa i Informera, kao i novinarka OK Radia navodeći primer „nereagovanja policije u Vladičinom Hanu kada je oštećen njen privatni auto“.

Slavomir Kostić, novinar portala Info Vranjske, koji često piše o problemima žitelja Vranjske Banje u kojoj živi naveo je da je narodni poslanik SNS Slaviša Bulatović, nakon tekstova koje je objavio na portalo vezano za „falskifikovanje potpisa oko njegovih građevinskih radova u ovom mestu“, poručio ljudima iz SNS:“Ma, pustite sirotinju da živi“.

– Važno je da imamo kontinuitet i kod lokalnih novinara, da se osmele da bilo koji oblik pritisaka i pretnji, kao i ugrožavanja lične bezbednosti odmah prijave policiji. Bitno je kolegijalna solidarnost i skretanje pažnje javnosti, ali i registrovanje svih slučajeva pritisaka na medije i novinare, kao što je to bio slučaj sa OK Radiom koji je prošao kroz užasnu siuaciju kao jedan lokalni medij – naveo je Bodrožić.

Po njegovom mišljenju u svakom gradu policija i tužilaštvo su najodgovorniji za „reakciju i delovanje u slučaju pretnji upućenih novinarima ma sa koje strane oni dolazili“.Medijska koalicija će u tom pravcu nastaviti monitoring odnosa nadležnih organa kada je u pitanju bezbednost svih poslenika „sedme sile“, naročito u malim sredinama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari