Zemlje Kvinte: Kosovo da upiše zemlju Visokih Dečana prema odluci Ustavnog suda 1Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO

Zemlje Kvinte pozvale su danas Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja obavi pravni upis zemljišta manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova.

Kosovski ustavni sud doneo je Rešenje o neizvršenju svoje presude iz 2016. godine, kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje koju ovaj manastir koristi.

Kvinta je pozdravila jednoglasno današnju izjavu Ustavnog suda Kosova u vezi sa nesprovođenjem njegovih ranijih odluka, uključujući i odluku o upisu zemljišta manastira Visoki Dečani iz 2016. godine.

„Zabrinjavajuće je što je Ustavni sud Kosova primoran da podseća institucije izvršne vlasti da garantuju i sprovode vladavinu prava u ovim već predugo odlaganim slučajevima“, navodi se u saopštenju Kvinte.

Podrška Kosova vladavini prava i nezavisnom sudstvu zasnovana je na potpunom i jednakom sprovođenju svih sudskih odluka bez obzira na politička neslaganja, naglašeno je u saopštenju.

Kvintu čine šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu.

Nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je maja 2016. godine, odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.