– Gradska kasa u Novom Pazaru je prazna i svi koji se finansiraju iz budžeta tri meseca ne primaju plate. Oni kojima je prethodna vlast ostala dužna, potraživanja naplaćuju na sudu, pa je gradski račun vrlo često blokiran. Samo je pitanje dana kada će na naplatu stići 400.000 evra. Toliko grad Novi Pazar, na osnovu odluke Višeg trgovinskog suda u Beogradu, treba da plati ovdašnjem Građevinskom preduzeću „Razvitak“ za oduzetu lokaciju u centru grada.

Reč je o parceli od oko osam ari, koja je ovom preduzeću data na trajno korišćenje pre devet godina, uz nadoknadu od 855.000 tadašnjih maraka. Sporazumom koji je potpisan između Zavoda za urbanizam i GP „Razvitak“ u septembru 2000. predviđeno je da ukoliko dođe do povraćaja građevinskog zemljišta Zavod vrati novac. Građevinsko preduzeće je pravdu potražilo na sudu, pa Zavod za urbanizam, odnosno osnivač grad Novi Pazar, treba da plati 384.000 evra, troškove postupka i kamatu.

Sporna parcela je eksproprisana i bivši vlasnici – porodice Pećanin i Hrvaćanin – kako je utvrdila Komisija za ispitivanje zakonitosti u radu bivše vlasti koju je predvodio Sulejman Ugljanin, prema sporazumu iz 1985. dobili su kao nadoknadu dva placa u ukupnoj površini od 8,5 ari na kojima su izgrađene porodične kuće i investitori su tada bili oslobođeni plaćanja komunalija, zatim novac – ukupno 8.295.864 dinara i dva poslovna objekta. Odluku o vraćanju parcele u centru grada bivšim vlasnicima donelo je Odeljenje za urbanizam, imovinsko-pravne, komunalne stambene poslove u avgustu 2006.

Komisija za ispitivanje zakonitosti u radu Ugljaninove vlasti „opravdano sumnja da su predsednik opštine Sulejman Ugljanin, načelnik Opštinske uprave Milijan Belić, načelnica Odeljenja za urbanizam Saida Mehmedović, šef odseka u Odeljenju za urbanizam Emina Međedović i javna pravobraniteljka Mehdija Župljanin, zbog propusta i nevršenja službene dužnosti odgovorni za nanetu štetu opštini“.

U nalazu Komisije dalje se navodi da se „sumnja da su učesnici u postupku, donosioci rešenja o povraćaju, kroz zloupotrebu službenog položaja sebi i drugima, već pribavili korist u vidu novčanih darivanja za povraćaj građevinske parcele“.

Istovremeno se sumnja da su oni dalje „planirali da pribave korist planiranom izgradnjom poslovno-stambenog objekta na predmetnoj parceli“.

Kada je Komisija počela da radi, krajem jula prošle godine, izdavanje dokumentacije za izgradnju tog objekta bilo je u toku, ali je obustavljeno na predlog Komisije. Ovo parlamentarno telo se još bavi ispitivanjem rada prethodne vlasti. Pouzdano se zna da je prikupljena dokumentacija obimna i da je dobar deo upućen Specijalnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari