Žene čine čak 78 odsto zaposlenih u zdravstvu u EU 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL (Arhiva/Ilustracija)

U trećem kvartalu 2020. godine 14,3 miliona ljudi u Evropskoj uniji starosti preko 15 godina bilo je zaposleno u zdravstvu, što predstavlja preko sedam odsto zaposlenih, pokazuju podaci Eurostata.

Prema njihovim podacima, taj broj predstavlja skoro četiri odsto stanovnika Evropske unije koji su stariji od 15 godina.

U Evropskoj uniji radi 1,8 miliona lekara, 4,4 miliona medicinskih sestara i babica, 3,9 miliona radnika u sektoru lične nege i 4,1 milion zdravstvenih radnika u ostalim granama medicine.

Posmatrajući njihov starosni profil, zaključeno je da je gotovo jednak broj zaposlenih zdravstvenih radnika starosti od 35 do 49 godina kao i starijih od 50 godina, te su obe starosne grupe činile više od 36 odsto zaposlenih u zdravstvu.

Žene čine čak 78 odsto zaposlenih u zdravstvu u EU 2
Foto: Eurostat

U 16 država članica Evropske unije, najveći broj zdravstvenih radnika bio je starosti od 35 do 49 godina, te je u Rumuniji tog uzrasta čak 47 odsto zdravstvenih radnika, a u Mađarskoj i Češkoj po 43 odsto.

U devet država članica Evropske unije, najviše zdravstvenih radnika je starije od 50 godina, dok su samo u jednoj državi zdravstveni radnici od 15 do 34 godine predstavljali najveći udeo, a to je Luksemburg, gde ih je 43 odsto.

Žene čine čak 78 odsto zaposlenih u zdravstvu u EU 3

Žene na prvoj liniji fronta u borbi protiv korona virusa

U trećem kvartalu 2020. velika većina zaposlenih u zdravstvu u Evropskoj uniji bile su žene, čak 78 odsto.

Žene čine čak 78 odsto zaposlenih u zdravstvu u EU 4
Foto: Eurostat

U svim državama članicama Evropske unije procenat žena u zdravstvu se kreće od 61 odsto u Grčkoj do preko 90 odsto žena zaposlenih u zdravstvu u Estoniji i Letoniji.

Za žene u Evropskoj uniji, zdravstvena zanimanja su činila 12 odsto njihove ukupne zaposlenosti, međutim, taj procenat je varirao u različitim zemljama i regionima.

Žene čine čak 78 odsto zaposlenih u zdravstvu u EU 5
Foto: Eurostat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari