Žene od ključnog značaja u klimatskim promenama 1Foto: Ministarstvo životne sredine

Doprinos žena urbanističkom planiranju, koji odgovara na izazove klimatskih promena, od ključnog je značaja, jer jedino kada su i žene i muškarci uključeni u proces planiranja i donošenja odluka, može se ponuditi efikasan i delotvoran pristup ovom pitanju.

 To je zaključak današnje konferencije „Žene i muškarci u odgovoru na lokalne izazove klimatskih promena“, održanoj u Skupštini grada Beograda.

Rodna ravnopravnost je peti cilj od ukupno 17 ciljeva održivog razvoja formulisanih od strane Ujedinjenih nacija. Iako klimatske promene ne diskriminišu, one utiču na sve, istakla je Jelena Milovanović, zamenica šefice Agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women).

Žene, u poređenju sa muškarcima, često imaju ograničen pristup resursima i ograničen glas u kreiranju odluka i uticaju na politiku. Nejednako učešće žena u procesima donošenja odluka i na tržištu rada, stvara nejednakosti i često sprečava žene da u potpunosti doprinesu planiranju, kreiranju i sprovođenju politika vezanih za klimatske promene, zaključila je Milovanović.

Konferencija je održana u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Ženskog arhitektonskog društva i UN Women Srbija, Delegacije EU u Srbiji, Vlade Kraljevine Švedske i Vlade Švajcarske.

Istraga o opasnom otpadu u toku

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, istakao je za Danas da pronalazak opasnog otpada u više navrata u Obrenovcu budi sumnju da je reč o organizovanoj grupi, ali da će tužilaštvo to i dokazati. Za sada, zakopane materije nisu napravile štetu po životnu sredinu, a uklanjanje otpada biće tretirano po zakonu, tvrdi Trivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari