Žene u crnom obeležile godišnjicu vukovarskih zločina 1Foto: J. Diković

Povodom 30. godišnjice od pada Vukovara, Žene u crnom organizovale su danas mirovnu akciju u crnini i ćutanju „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Policija je raspoređena ispred transparenta Žena u crnom „Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“.

Ovo je prvi put da su pripadnici policije stajali ispred nekog transparenta ove nevladine organizacije.

Sem dobacivanja prolaznika ka aktivistima/kinjama koji/e su držali/e transparent, incidenata nije bilo.

Staša Zajović iz Žena u crnom rekla je novinarima/kama da je potrebna deblokada rada Tužilaštva za ratne zločine, navodeći da je stopirano instintucionalno suočavanje sa prošlośću.

Prema njenim rečima, potrebno je raditi i na obrazovnom sistemu.

„Važno je da se fokusiramo na žrtve Srebrenice i srebrenički genocid“, naglasila je Zajović i dodala sa je potrebno raditi sa žrtvama i pružiti im podršku.

Ona je dodala da je Vučićev SRS čije je on čedo harali i ubijali po Vukovaru, Slavoniji, Bosni i Hercegovini…

Zajović je istakla da su krivci u Srbiji oni koji ukazuju na zločine a slave se oni koji su činili zločine.

Zajović je dodala i to da „kao što su državno organizovani zločini prekriveni ćutanjem i nekažnjivošću, tako eksplozija seksualnog nasilja u Srbiji pokazuje da se rat vratio kući, tj. da oni koji su nekažnjeno silovali po Vukovaru i Slavoniji došli su u Srbiji da siluju“.

„Država na čelu sa Vučićem sad štiti masovne seksualne zločince i to radi u sadejstvu sa patrijarhom Porfirijem“, navela je Zajović.

Povodom 30. godišnjice zločina u Vukovaru, Žene u crnom smatraju da su država Srbija i njene institucije dužne da utvrde odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i da pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru.

“Srbija i njene institucije treba da uvaže zahtev Žena u crnom i Art klinike, koje ponavljamo već 15 godina, uz podršku više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mestima logora u Stajićevu, Begejcima i drugde i da podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama”, ukazuju u Ženama u crnom.

Potrebno je pokrenuti zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mestima, navodi se u saopštenju Žena u crnom, koje su podržali Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i udruženja građanki „Anima“ iz Đulića.

“Vukovar je 1991. godina bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija, a tokom opsade počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida, ubijeno je više od 1.000 civila, a ranjeno je više od 25.000 ljudi”, dodaje se u saopštenju.

Izložba „Sloboda do temelja“

Večeras će u galeriji „Endžio HAB“ biti otvorena izložba pod nazivom “Sloboda do temelja” i biti održana promocija istoimene knjige, užičkog fotoreportera Miloša Cvetkovića – Cveleta, u izdanju nemačke organizacije forumZFD, predstavništvo Beograd.

Knjiga fotografija, Miloša Cvetkovića – Cveleta, priča je o Vukovaru.

Gradu koji je pretrpeo nezapamćeno stradanje još od Drugog svetskog rata, a koji danas živi zamrznut u svojoj traumi kao živi memorijal.

O tome kako su oduzeti život i dostojanstvo ljudi i jednog grada, sve viđeno i zabeleženo od strane neposrednog svedoka Cvetkovića, koji je u svom fotoreporterskom poduhvatu beskompromisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari