Žene u crnom: Recite pravu istinu o ubijenim gardistima i skrivanju Ratka Mladića 1

Uoči 18. godišnjice ubistva dvojice gardista u kasarni Karaš u Topčideru, Žene u crnom zatražile su danas da se prekine sa opstrukcijom istrage ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, saopšti „prava istina“ o ubistvu vojnika, kao i o skrivanju Ratka Mladića u objektima Vojske Srbije, i da se kazne naredbodavci i počinioci tog zločina.

Žene u crnom su u saopštenju ocenile da ni nakon 18 godina od zločina država nije pogledala istini u oči i nije javno priznala čak ni mogućnost da su vojnici pre smrti videli tada najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske.

Ukazale su i na to da je Ustavni sud 2013. godine naložio Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu da se sprovede efikasna i na zakonu zasnovana istraga.

„Međutim, Tužilaštvo ne poštuje tu odluku i postupak je još uvek u predkrivičnoj fazi…dok se Komisija za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za ubistvo gardista, formirana 2016. godine, posle sastanka sa (predsednikom Srbije) Aleksandrom Vučićem, nikada nije sastala i nije ništa uradila“, navele su Žene u crnom u saopštenju.

Zahtevamo da se prestane s politikom nekažnjivosti zločina, kako u ratu, tako i u miru, poručile su Žene u crnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari