Žene u crnom: Stop napadima na Vesnu Mališić 1Foto: Medija centar

Nevladina organizacija Žene u crnom (ŽUC) osudile su danas napad na urednicu u novinarku nedeljnika NIN, Vesnu Mališić.

“Tviter poruka sa nepersonalizovoanog naloga, u kojoj se, uz korišćenje reči “femicid”, jasno ukazuje da bi Vesna Mališić trebalo da se nađe na spisku ubijenih žena, doslovni je, surovi i kriminalni izraz ne samo nekog pojedinačnog ženomrzitelja ili ličnog neprijateljstva, već nekažnjivosti nasilja prema onima koji se ovde procenjuju kao “večita manjina”. Reagovanje ministra unutrašnjih poslova, Aleksandra Vulina, na pretnje urednici NIN-a, upravo je dokaz da ne postoji ni namera da se tu nešto promeni”, ukazuju u Ženama u crnom.

Kako podsećaju iz ove organizacije, Vesna Mališić je urednica novina koje su u prethodnom broju objavile intervju sa glumicom Jelisavetom Sekom Sablić koji je izazvao veliko uznemirenje u vrhovima vlasti u Srbiji.

“Iz direktnih ili indirektnih pokušaja da se sloboda govora ovde označi kao “izdaja”, vidimo uznapredovalu nelagodu u centrima formalne i neformalne moći, da bi deo javnosti – kojoj pripadaju i ove odvažne žene, mogao ohrabriti građanke i građane Srbije da odbrane svoja osnovna prava i slobode”, naglašavaju u ŽUC-u.

Kako ukazuju, u periodu godine u kojem se obeležavaju značajni međunarodni datumi kojima se osnažuju ženska ljudska prava, borba protiv ubijanja žena (femicida) i ponovo ukazuje na značaj hrabrih i samosvesnih žena-braniteljki ljudskih prava, dominantno raspoloženje u Srbiji je diskreditovanje i širenje mržnje upravo prema takvim ženama koje su u našem društvu digle svoj glas protiv ovdašnjih gospodara ljudskih sudbina.

“Od delova srpske estrade i političkih tabloida, preko narodnih poslanika, Vlade i Predsednika Srbije, širi se ljutnja, bes i najopasnije diskvalifikovanje svakog ko još ima volje i moralne snage da ukaže građankama i građanima Srbije da nije samo pandemija kovida uzrok naših nevolja. Jake i samosvesne žene čiji glasovi odjekuju i očigledno izazivaju nemir i strah moćnika koje više ne ograničavaju nikakvi domaći zakoni a kamoli evropske i međunarodne deklaracije, posebno su atraktivna meta. Napadi na njih šire se od vrha države kroz mračne puteve paradržavnih organizacija i tajanstvenih profila na društvenim mrežama”, ukazuju Žene u crnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari