Žene, vreme je! 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Ono što se dešavalo u Petnici je stravično, a strašnije je utoliko više što je godinama bilo obavijeno velom ćutanja i nadovezalo se na slučajeve iz glumačkog miljea, nad kojima se ne tako davno cela javnost Srbije zgražavala i – na zgražavanju i ostala.

O crnim hronikama u kojima se svake godine nađe na desetine ubijenih žena da i ne govorimo. One prebijene više niko i ne broji, kao ni one duševno ruinirane, sa trajnim unutrašnjim ranama, a gotovo svako od nas zna bar jednu takvu, koleginicu ili komšinicu, koja je prošla kroz pakao „porodičnog“ doma.

Šta je uzrok tome? Ćutanje i trpljenje iz bezbrojnih razloga, najčešće pravdanih decom i ekonomskom zavisnošću.

Međutim, problem je mnogo dublji i počiva na mentalnom sklopu uvreženom u našoj populaciji, koja zahvaljujući raznim siledžijskim režimima u proteklim decenijama sve više tone u bahatost i neuračunljivost oponašajući je.

Uobičajeno, potencijalne siledžije su uljuljkane u nedodirljivost, po ugledu na eksponente vlasti, kojima ni dlaka s glave ne zafali za počinjena slična, ili još gora nedela.

Šta je rešenje? Ono što je suprotno ćutanju, a to je glasan izraz bola i akcija da se zlo ukloni.

Poznato je da je svaki nasilnik jak dok za njegova zlodela niko ne zna, a da njihova stvarna priroda bednika dolazi do izražaja tek kada ih glas žrtava izvuče pred svetlo javnosti.

Ali i to je samo vrh ledenog brega, jer je zlo sistemsko i treba ga iskoreniti promenom sistema.

Zaštitu smo nekada tražile od takozvanog „jačeg pola“, ali očigledno je da poslednjih desetak godina, taj jači pol nema ono što bi trebalo da ima, pa je izgleda došlo vreme da same uzmemo sopstvenu sudbinu u ruke i oslobodimo Srbiju od zla koje njom vlada…

Autorka je predsednica Predsedništva Pokreta Slobodna Srbija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari