Žene zarađuju manje od muškaraca 1Foto: Stefana Savić (arhiva)

Istraživanja pokazuju da 50 odsto žena u Srbiji ima stalno zaposlenje, 20 odsto nikakav posao, 30 odsto su zaposlene pod različitim ugovorima, dok neke rade i na crno.

To je rekla Jovana Ružić, direktorka i osnivačica Centra za mame, predstavljajući istraživanje „Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji“, koje su na uzorku od 1.560 žena uradili udruženje Centar za mame i Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ona je povodom Međunarodnog dana žena na Filozofskom fakultetu rekla da je problem akušerskog nasilja i nepoštovanja ljudskih prava prilikom porođaja institucionalan, što je najgrublji oblik kršenja ženskih ljudskih prava i da rezultati istraživanja ukazuju da 51 odsto žena smatra da je potrebna veza ako žele da upišu dete u vrtić.

– Čak 37 odsto je tu vezu i tražilo prilikom upisivanja u vrtić, kazala je Ružić i dodala da i detetu u 4. razredu osnovne škole, kao i u prvom ili drugom razredu, trebaju patike koje u Srbiji koštaju mnogo više nego u Nemačkoj, kaže Ružić.

Nada Sekulić, profesorka Filozofskog fakulteta, kaže da rezultati ovog istraživanja ne ukazuju na unapređenje ravnopravnosti žena u srpskom društvu danas.

– Žene zarađuju manje u odnosu na njihove partnere, a balans između društvenog i privatnog života narušen je opterećenošću žena podelom poslova, kao i uslovima u kojima budžet porodice zavisi od plaćenog rada oba pola. Vrednosni sistem žena u Srbiji danas se formira u pravcu repatrijarhalizacije, najčešće kod najmlađe generacije žena, koja trpi višestruke pritiske, kaže Sekulić.

Biljana Stanković, docentkinja Filozofskog fakulteta, naglasila je da oko dve trećine žena na prvom porođaju dobije hormone za izazivanje i pojačavanje kontrakcija, svaka peta žena dobija indukciju bez jasne medicinske indikacije, svaka četvrta kod koje je rađena ručna dilatacija grlića materice toga se i ne seća, što pokazuje da medicinsko osoblje ne obaveštava žene o procedurama koje se vrše nad celim telom.

– Rutinski se sprovodi pritiskanje stomaka, što je visokorizična intervencija, i za majku i bebu. Istraživanje pokazuje da se 90 odsto žena podvrglo ovoj intervenciji, kao i tri četvrtine svih porodilja u Srbiji, kaže Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari