Ženska parlamentarna mreža: Žene i dalje neravnopravne 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Ženska parlamentarna mreža ocenila je danas da je Međunarodni dan žena, 8. mart, prilika za podsećanje na sve žene koje su ostavile dubok trag u istoriji, ali i da se pošalja poruka da se o pravima žena u Srbiji mora govoriti svakog dana, a ne samo na današnji dan.

Položaj žena u Srbiji poboljšan je, ali i dalje nemamo jednaka prava kao muškarci. Zato je neophodno istrajati u toj borbi. Usvajanjem rodno odgovornih javnih politika, država ima vodeću ulogu u stvaranju uslova za rodnu ravnopravnost, navodi se u saopštenju.

Cilj je stvaranje uslova u kojima će jedino merilo uspeha biti – rad i postignuti rezultati, a ne činjenica da li ste muškarac ili žena. Narodna skupština Srbije snažno podržala rad Ženske parlamentarne mreže, koja okuplja poslanice svih stranaka, napominje se u saopštenju i navodi da je izglasan Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i da je uvedeno rodno odgovorno budžetiranje sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena.

U Srbiji je zaposleno 40 odsto žena, 26 odsto žena su preduzetnice, 15 odsto žena samostalno obavlja posao, samo osam odsto žena su predsednice opština ili gradonačelnice, oko 15 odsto žena učestvuje u izvršnoj vlasti i za isti posao nisu jednako plaćene kao muškarci.

Izbori za predsednika Srbije prilika su da kandidati daju odgovore šta će učiniti da ovi procenti budu veći. To čeka 51,7 odsto graрana Srbije, odnosno žena, poručila je Ženska parlamentarna mreža.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari