Celodnevna sednica skupštine grada Zrenjanina prekinuta je u petak, u večernjim satima, u jeku žestoke rasprave vlasti i opozicije povodom najvažnije tačke zasedanja – izgradnje fabrike vode, kapitalne investicije koju su pripremale sve vlasti koje su vodile Zrenjanin u poslednjih 10 godina.


Iako je konstatovano da nema kvoruma, opšti je utisak da su teme van dnevnog reda tokom trajanja sednice a koje su nametali opozicioni poslanici, DS i LSV, u potpunosti „umorile“ poslanike vladajuće SNS pa je zbog njihovog osipanja sednica prekinuta. Usvajanju dnevnog reda prethodila je petočasovna rasprava, pre svega o vraćanju mandata dvojici poslanika opozicije – u odborničke klupe su se vratili Goran Kaurić (DS) i Tibor Vaš (LSV) posle odluke Upravnog suda da poništi odluku Mandatne komisije Skupštine Zrenjanina. Opozicija je opravdano tražila izvinjenje, a jedini koji je uputio te reči, uz objašnjenje da je sam snosio svoje troškove, bio je pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Marton koga su optužili za previsoke telefonske račune dok se nalazio na mestu predsednika Skupštine grada. Najzanimljiviji za javnost deo rasprave šeste sednice lokalnog parlamenta bio je deo posvećen industrijskoj zoni Jugoistok Ečka koji je inicirao Saša Santovac, iz redova radikala, upozoravajući gradske čelnike da imaju problem sa „nefunkcionalnom zonom, u kojoj ne može da se proda nijedna parcela“.

Opozicija u zrenjaninskom parlamentu postavila je brojna pitanja o broju zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama, od kada je rukovođenje gradom preuzela koalicija okupljena oko SNS. Većina predloga opozicionih odbornika nije prihvaćena. Nakon nadavnog pristupanja SVM vladajućoj koaliciji u Zrenjaninu (SNS – SPS – DSS – SPO – NS), ona je uvećana za dva odbornika i sada ima 37 mesta u skupštini, a opozicija je ostala na 30 odbornika. Imenovanje Janoša Puškaša za pomoćnika predsednika Skupštine i Zoltana Halaia za člana Gradskog veća, odbornici vladajuće koalicije ocenili su kao mogućnost za poboljšanje položaja mađarske manjine, dok odbornici opozicije smatraju da su ta imenovanja politička i da je i ranije mnogo učinjeno za dobrobit mađarske nacionalne manjine.

Zrenjaninska skupština je odlučila da zatraži garanciju Vlade Srbije za ugovor od 26 miliona evra o izgradnji fabrike vode koji je zrenjaninski Vodovod i kanalizacija prošle godine potpisao sa nemačkom firmom Vasertehnik u Esenu, dok je opozicija negodovala zbog načina imenovanja direktora JKP Vodovod i kanalizacija, zahtevajući da se na to mesto imenuje stručna osoba koja će voditi kapitalan posao izgradnje fabrike vode na koju Zrenjanin čeka decenijama.

Ko je započeo izgradnju

– Ko je započeo izgradnju industrijske zone Ečka, na zemljištu koje nije gradsko, a nije ni za tu namenu, pravo je pitanje. Zahvaljujući vlasti DS i LSV, koju je predvodio Goran Knežević, danas ne može da se proda nijedna parcela, a znamo da je Evropska unija finansirala tu zonu. Grad je propustio prošle godine, da u skladu sa Zakonom o restituciji i Zakonom o raspolaganju državnim zemljištem, opredeli koje zemljište treba da bude izuzeto od restitucije i zato sada ne može da izda zemlju investitorima, sa kojima je napravio dogovor – upozorio je Santovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari