"Zgrada pada odozgo i onda ne može da se zaustavi": Na stambenoj zgradi u Vranju niklo drvo koje je oštetilo krov 1Foto: Dušan Pešić / Danas

Drvo je niklo na krovu zgrade, pa prokišnjava i curi voda niz zidove. Čim uđete u moj stan možete osetiti miris buđi. Počeli su zidovi da se ljušte od vlage. Lepio sam papire da se manje rone, a i ne vidi se baš toliko. Vidite kako izgleda u ovoj sobi, imate isto fleke i u kupatilu, u predsoblju, u hodniku zgrade. Nemam muku samo ja, već i drugi stanari – pričala mi žena da joj se požalila komšinica sa devetog sprata, da su zidovi i u njenom stanu vlažni, kaže za Danas Stanko Trajkov (60), koji živi na poslednjem spratu zgrade C-2 u kompleksu Braća Bajić u Vranju.

Govori da „ni sam ne zna“ kada je drvo niklo na krovu zgrade, ali da „ima godina“, dok je vlaga nagrizla zidove stana u kojem živi sa suprugom, pa voda curi sa plafona i niz zidove čim padne kiša.

„Jedino je moj stan na poslednjem spratu, jedanaestom. I možda je moj stan najporozniji i najizloženiji jer je najbliže krovu, ali u problemu su i moje komšije. Vlaga se pojavila od pretprošle godine, a drvo je tu ko zna od kada, odavno. Curi kad padne jaka kiša, pogotovo u kupatilu, s plafona. To kaplje odozgo, najviše u kupatilu i predsoblju“, priča Trajkov.

"Zgrada pada odozgo i onda ne može da se zaustavi": Na stambenoj zgradi u Vranju niklo drvo koje je oštetilo krov 2
Stanko Trajkov, Foto: Dušan Pešić / Danas

Dodaje da „ne bi trebalo da je drvo probilo naniže, kroz krov, u unutrašnjost zgrade“.

„Ljušti se zid iza kreveta, a zato sam jedan deo i obložio papirom. I ovo što je natopljeno vodom – i to će da otpadne. U kupatilo stavim lavore jer kaplje direktno sa plafona, a u sobi, ovde, sliva se voda niz zid“, pokazuje novinaru „fleke“ nastale usled prokišnjavanja.

U ovom stanu živi „više od 30 godina“, kada se doselio iz Gornje Ljubate kod Bosilegrada, odakle je poreklom.

"Zgrada pada odozgo i onda ne može da se zaustavi": Na stambenoj zgradi u Vranju niklo drvo koje je oštetilo krov 3
Foto: Dušan Pešić / Danas

„Ovaj problem sa prokišnjavanjem se pojavio tek kad je to drvo izniklo. Nije ono jedino na krovu, ali, za sada, samo ono pravi problem. Krov je baš propao, neophodno je da se što pre sanira. Nisu se svi stanari složili da sakupimo pare, mnogo je to, kažu. Čini mi se da naši ljudi okrenu glavu od problema koji se njih ne tiče. Ali, oni ne mogu da shvate da zgrada pada odozgo, a ne može da se zaustavi kad počne da se ruši. Stići će i do njih, ne znam kako to neki ne shvataju“, objašnjava naš sagovornik.

Kaže da je „pitanje trenutka kada će i u drugim stanovima da se pojavi vlaga, a zid početi da se roni“.

„Sada počinje zima, padaće kiše i snegovi. Ne znam kako ćemo, biće katastrofa. I prošle zime je bilo problema, ali ne mnogo. Ja otvaram prozore da luftiram stan, ali sada ne može, hladno je. Čim se uđe, oseti se vlaga. I vi ste osetili kad ste ušli. Fleke se mogu primetiti već u hodniku zgrade, kada se stepenicama penjete sa desetog na 11. sprat“, ističe on.

"Zgrada pada odozgo i onda ne može da se zaustavi": Na stambenoj zgradi u Vranju niklo drvo koje je oštetilo krov 4
Foto: Dušan Pešić / Danas

Stanko Trajkov dodaje da se „nikome iz lokalne samouprave nije žalio, niti pisao“, kako bi problem sa oštećenim krovom bio rešen“.

„Jedino smo o tome razgovarali na sastancima sa komšijama iz zgrade i upravnikom Jovicom Mihajlovićem. Mislio sam da će stambena zajednica to da reši, da nema potrebe ikome se obraćati. Na sastancima stanara smo pričali da letos to završimo, ali ništa nije urađeno na kraju. Ja sam Jovicu dovodio ovde, bio je kod mene u stanu. Rekao je da će videti, da će probati nešto da uradi i na tome je i ostalo“, kaže sagovornik Danasa.

Posebno ističe da je loše stanje krova opasno i za prolaznike, jer, kada vetar duva, materijal sa krova se ljušti i pada na ulicu.

"Zgrada pada odozgo i onda ne može da se zaustavi": Na stambenoj zgradi u Vranju niklo drvo koje je oštetilo krov 5
Foto: Dušan Pešić / Danas

„Nemoćan sam, ne znam šta da radim. Sedim, ćutim i trpim. Upravnik Jovica je pričao sa nekim od lokalnih funkcionera, koji su, navodno, rekli da hoće da pomognu, ali da je malo para. Možda zgrada i ne počne da se ruši, ali se sve više raspada. Mislim da je jedino rešenje da se krov pokrije na neki način, kao što su uradili u zgradi pored naše. Isto je i na njihovom krovu poraslo drvo. Skupili stanari pare, Grad je pomogao i sanirali su krov susedne zgrade“, smatra Trajkov.

Jovica Mihajlović, profesionalni upravnik zgrada u čijoj je nadležnosti i ulaz C-2 kompleksa Braća Bajić, za Danas napominje da saglasnost svih stanara o popravci krova, ipak, postoji, ali da „sada kažu da nemaju pare“.

„Postojala je saglasnost svih stanara, odluka o sanaciji krova je doneta, ja sam uradio tehničku dokumentaciju. Konkurisao sam projektom kod lokalne samouprave, međutim još nisam dobio odgovor, iako sam podneo zahtev. Sada su se, izgleda, neki stanari ‘predomislili’, jer kukaju da nemaju pare. Radovi bi koštali oko pet miliona dinara“, kaže Mihajlović.

"Zgrada pada odozgo i onda ne može da se zaustavi": Na stambenoj zgradi u Vranju niklo drvo koje je oštetilo krov 6
Foto: Dušan Pešić / Danas

Podseća da je sanacija krova na drugoj zgradi u kompleksu Braća Bajić završena „pre tri godine“.

„Cena je bila oko 2,8 miliona dinara. Ali, plaćeno je po starim cenama. Sad je lim duplo skuplji“, kaže Mihajlović.

Pretpostavlja kako je drvo moglo da iznikne na krovu zgrade.

„Na tom krovu izolacija je od peska, a svuda gde se zadržava pesak, gde ga voda nije odnela, može da nikne drvo, jer ptice raznose seme. Drvo nije probilo krov, nalazi se samo sa spoljne strane, ali je uspelo da ga ošteti. Ja sam hteo da to drvo izvadimo, ali bismo onda napravili još veći problem. Ako se ono iščupa, može da se pokrenu table sa krova, da i one otpadnu“, ističe Mihajlović.

Do objavljivanja ovog teksta na pozive novinara nije odgovorio Nebojša Stamenković, član Gradskog veća za ekologiju i zaštitu životne sredine, kako bi objasnio da li je, i koje, korake preuzela lokalna samouprava u cilju rešavanja gorućeg pitanja za stanare jedne od dve stambene zgrade Braća Bajić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari