Zgrada železničke stanice u Aranđelovcu pretvorena u deponiju 1foto EPA/CLEMENS BILAN

Zgrada nekadašnje železničke stanice u Aranđelovcu nekada je važila za simbol ovog grada, a sada je napuštena i pretvorena u deponiju.

Ova zgrada je izgrađena 1904. godine, a od posebnog značaja za varošicu bilo je to da se izgradi pruga uskog koloseka Mladenovac-Aranđelovac.

Jedna od zanimljivosti je ta da je baš odavde krenuo čuveni voz „ćira“.

U 2013. godine se u javnosti spominjalo da će Železnice Srbije i opština Aranđelovac početi sa obnavljanjem stanične zgrade u turističke svrhe, ali to se već devet godina nije dogodilo.

Iz Železnica Srbije agenciji FoNet rečeno je da se obrati opštini, gde su rekli da to nije u njehovoj nadležnosti i uputili nazad na Železnice Srbije.

Iz infrastrukture Železnice Srbije dobijen je kratak odgovor da je ta zgrada u njihovoj nadležnosti, ali bez više detalja.

U 2006. godini gradski menadžer Aramđelovca Milutin Đurić izjavio je za medije da se, kada se otkupi zgrada železničke stanice, u jednom njenom delu otvori restoran, a u drugom delu muzej sa eksponatima koji predstavlja svet železnice.

Napomenuo je da bi ispred zgrade bila postavljena lokomotiva, s jednim delom improvizovane pruge, te da bi sve to bila još jedna atrakcija u turističkoj ponudi tog grada.

U resoru za nekretnine Infrastruktura Železnice rečeno je da oni nisu nadležni za održavanje zgrade, već samo da mogu pomoći pri zakupu zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.