Ziđin koper čestitao Dan rudara i najavio puštanje u rad sistema za prečišćavanje gasova 1Foto: Beta/Milan Obradović/MO

Kompanija Srbija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper) čestitala je danas Dan rudara Srbije svojim zaposlenima i građanima Bora i Majdanpeka, kao i svima koji su zaposleni u rudarskoj industriji i najavila da će do kraja meseca pustiti u rad novi sistem za prečišćavanje dimnih gasova.

Dan rudara, 6. avgust, proslavlja se u više od 200 aktivnih rudnika u Srbiji, tradicionalno i u Boru, nekadašnjem RTB Bor, a danas Serbia Zijin Copper. Rudarski praznik dočekuju sa dobrim rezultatima.

Naime, u ovoj kompaniji je tokom šest meseci 2021. proizvedeno 35.400 tona katodnog bakra i 691,17 kilograma zlata i kompanija je ove godine prva na listi izvoznika u Srbiji.

Od decembra 2018. do kraja juna 2021.godine zaposleno je 1.518 novih radnika i kompanija zapošljava 5.715 ljudi, pri čemu su 97 odsto srpski državljani.

Njihova neto prosečna zarada je u prvoj polovini ove godine iznosi 98.774 dinara, odnosno 7,8 odsto više nego prošle i 19,3 odsto više nego 2019. godine. Plate su redovne i 54 odsto veće od srpskog proseka.

Čestitajući Dan rudara, generalni direktor Serbia Zijin Copper Jian Ximing, naglasio je da je budućnost rudarstva u investicijama, otvaranju novih rudnika, a time i novih radnih mesta, povećanju produktivnosti, većoj socijalnoj sigurnosti i boljim uslovima rada.

-Zbog toga je dužnost svih nas u menadžmentu da zaposlenima obezbedimo sigurnost u radu, što bolje uslove i adekvatnu nagradu za posao koji obavljaju. S druge strane, naša obaveza je i da primenom svetskih standarda i modernih tehnologija u poslovanju, građanima obezbedimo zdravu životnu sredinu. Zbog toga je Kompanija u podmlađivanje rudarskih i metalurških objekata dosad investirala oko 750 miliona dolara, a od te sume je u rešavanje ekoloških problemauložila 126 miliona dolara. Prvi rezultati tih ulaganja osetiće se već krajem ovog meseca, jer ćemo tada pustiti u rad nov sistem za prečišćavanje dimnih gasova. Zahvaljujući radu sistema za odsumporavanje, emisija sumpor-dioksida će se smanjiti za više od 95 odsto, što će biti potpuno u skladu sa standardima Evropske unije. Sumpor-dioksid ćemo prerađivati i pretvarati u gips. Godišnje ćemo u novom velikom objektu, koji će uskoro biti u funkciji, proizvoditi 30.000 tona gipsa i prodavati ga građevinskoj industriji. – istakao je Jian Ximing, naglašavajući da „zahvaljujući rudarima, metalurzima, floterima i ostalim strukama Kompanija svakim danom napreduje, a sa njom i cela srpska privreda. Zbog toga sam ponosan na sve zaposlene“.

Danas je povodom Dana rudara Serbia Zijin Copper organizovati prijem za delegacije visokih zvaničnika, poslovne partnere i prijatelje kompanije i predstavnike društveno-političkog života Timočke Krajine.

U zvaničnom delu najboljim radnicima biće uručena nagrada „Inženjer Šistek“ za doprinos razvoju kompanije i ove se godine plejadi od 374 „Šistekovca“ pridružuju Nebojša Bućan (Matično preduzeće), Ivica Đorđević i Dragan Ilić (RBB), Dejan Antić (TIR), Zoran Lojanica (EMO) i Saša Milanov (RBM).

Dodajmo takođe, da se između dva Dana rudara penzionisalo 378 radnika Serbia Zijin Copper i oni će, uz redovnu otpremninu, dobiti i novčanu nagradu kompanije u iznosu 20.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari