Ziđin Koper: Svi uslovi izgradnje rudarskih okana za „Jamu“ u skladu sa zahtevima i republičkim propisima 1Detalj iz borskog rudnika "Jama" Foto: Gorica Tončev Vasilić/Zijin Copper

Mere za kontrolu uticaja na životnu sredinu koje Serbia Zijin Copper primenjuje prilikom izgradnje okana za rudnik „Jama“, u skladu su sa zahtevima i propisima Vlade Srbije i ispunjeni su svi uslovi za normalno izvođenje radova, pisanim putem potvrdilo je Odeljenje geološke i rudarske inspekcije pri Sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva rudarstva i energetike, saopštili su iz Serbia Ziđin Copper.

Nenajavljeni inspekcijski nadzor realizovan je od 26. jula do 10. Avgusta, a predmet nadzora bili su radovi na izgradnji servisnog i ventilacionih okana za rudnik „Jama“.

Utvrđeno je da tehnički rudarski projekti izrade okana ispunjavaju sve uslove u pogledu primene mera i normativa zaštite i usklađenosti sa važećim propisima o bezbednosti i zdravlju na radu, sigurnosti ljudi i objekata, zaštiti životne sredine i zaštiti kulturnih dobara.

Prema navodima nadležnih u Serbia Ziđin Copper, iako je faza testiranja uticaja miniranja na lokalno stanovništvo završena, ova kompanija od izvođača radova zahteva da nastavi sprovođenje mera za smanjenje buke i u okviru daljih operacija.

One uključuju izgradnju pregradne barijere, zaptivanje okna, postavljanje gumenih obloga otpornih na habanje, upotrebu viseće platforme za zaptivanje ulaza u okno, prskanje vode pod pritiskom, optimizaciju radnih operacija, ali i druge mere za smanjenje buke.

-Sve ovo se čini kako bi parametri uticaja na životnu sredinu prilikom izvođenja radova bili u domenu propisanih vrednosti i kako bi se smanjio uticaj na lokalno stanovništvo na svim lokacijama gde se izvode radovi za okna rudnika „Jama“. Stanovnici okolnih naselja pozvani su da nadgledaju radove i prijave svaku nepravilnost izvođača radova – naglašavaju u Serbia Ziđin Copper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari