Ministarstvo: Ziđin minirao stenje zbog mogućih odrona na području Majdanpeka 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je večeras saopštilo da je kineska kmpanija Ziđin obavila miniranje terena na teritoriji Majdanpeka da bi se „sanirala stenska masa“ iznad „Pemske Male“ jer postoji pretnja odrona zbog pojave pukotina.

U saopštenju je navedeno da je rudarska inspekcija konstatovala da je „neophodna hitna sanacija raspucale stene sa ciljem sprečavanja klizanja i obrušavanja“.

Navedeno je da je ranije inspekcija kompaniji „Ziđin Koper“ naložila da izradi projektnu dokumentaciju, prijavi početak radova i sanira raspucalu stensku masu. Toj kompaniji je, kako je navedeno, naloženo i da pre početka izvođenja radova na sanaciji pribavi saglasnost Srbijašuma.

Ministarstvo je navelo da su svi radovi prijavljeni nadležnima.

„Pre početka sanacije Ziđin je izvršio pripremne radove, pribavio saglasnosti, izradio projekat i prijavio radove, a kako bi se zaštitio grad od odronjenog materijala tokom miniranja, urađena su i dva zaštitna kanala“ – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je najavilo da će naložiti i dodatni inspekciji nadzor, kako bi se utvrdilo da li se radovi na sanaciji izvode u skladu sa projektom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari