Ziđin: Vazduh u Boru bolji zahvaljujući novom sistemu za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova 1Foto: BETAPHOTO/Istmedia/SAŠA TRIFUNOVIĆ/DS)

Otkad je krajem jula počeo da radi nov sistem za odsumporavanje, koji sakuplja dimne gasove sa odeljenja konvertora i kod fleš-peći, ali i otpadne gasove iz Fabrike sumporne kiseline, pokazatelji emisije sumpor-dioksida daleko su ispod tolerisanih 100 mikrograma po kubnom metru vazduha, saopštili su danas iz kompanije Srbija Ziđin Koper Bor.

Kako se navodi, uporedni podaci sa glavnih mernih mesta u gradu, pre i nakon puštanja u rad sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova, znatno poboljšan.

Pre nego što je proradio novi sistem odsumporavanja u Brezoniku je od januara do jula prosečna časovna emisija dimnih gasova bila 27,65 mikrograma po kubnom metru vazduha, a sada je 23,7 mikrograma, što je 14,3 odsto manje.

U gradskom parku emisija sumpor-dioksida je sa 49,57 mikrograma po metru kubnom vazduha smanjena za 45 odsto i svedena u avgustu na 27,24 mikrograma, a kod Instituta su prosečne satne vrednosti opale 11,5 procenata, kažu u Ziđinu.

Kako bismo osigurali stabilnost celog metalurškog sistema moramo što pre da zamenimo staru opremu i cevovovode i to je naša odgovornost. Nakon što završimo i u upotrebu pustimo tri nova konvertora i dve anodne peći, problem emisije dimnih gasova iz topionice biće potpuno rešen“, kaže zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper za bezbednost i zaštitu životne sredine Qiu Weijun.

U saopštenju za medije Ziđina takođe se navodi da je kapacitet postrojenja za preradu dimnih procesnih i otpadnih gasova 700.000 normalnih kubnih metara na sat, sadržaj sumpor-dioksida je nakon obrade manji od 100 mikrograma po normalnom kubnom metru, a sadržaj čestica je ispod pet mikrograma po normalnom kubnom metru.

Ističu i da tehnologija odsumporavanja i uklanjanja prašine ima visoku efikasnost, potvrđenu tehnologiju, vodeću svetsku opremu, pa je projekat od izuzetnog značaja za zaštitu životne sredine. Inače, u poboljđanje stanja životne sredine i ekologiju Ziđin je od kada je preuzeo rukovođenje nekadašnjim RTB Bor, umesto 70 miliona američkih dolara koliko je bilo dogovoreno sporazumom o strateškoj saradnji, uložio 126 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari