Zijah Sokolović: Zajednički imenitelj bivše Jugoslavije 1Foto: FoNet

„Cabares Cabarei“, iliti životna komedija, iliti (res, rei) stvar, stanje, okolnost, uzrok, imanje, dobro, državna vlast, djelo, priroda, istina, posao, parnica, korist, interes, su teme koje globalno dižu čovjeka iz kreveta oko tri sata ujutro.

To su teme iz „krize srednjih godina“ koje, opet, otvaraju pitanje „kulture starenja“. I tajna ove predstave upravo je u tome što je pogodila univerzalne ljudske teme, izjavio je o svojoj kultnoj monodrami glumac, pisac i reditelj Zijah Sokolović.

Njegov „Cabares Cabarei“ imaće u januaru naredne godine 29. rođendan“, a Sokolović je svoje crnohumorno razgolićavanje života – komentare o dezorijentiranosti modernog čoveka koji je izgubio ideale i veru u njih, prošlosti i sadašnjosti sastavljenoj od besmislica (užasnih ratova, mržnja, nasilja, zla, gluposti), ljubavi, seksu, bračnom i porodičnom životu, muško-ženskim odnosima, malograđanskoj svakodnevici…, po regionu i u inostranstvu furiozno odigrao blizu 1.500 puta.

Poigravajući se sa osećanjima i mišljenjem publike do ivice izdržljivosti, Sokolović, zapravo, kako je izjavio, želi da saopšti: „Cabares Cabarei“ je idealna prilika da se mijenjamo na putu ka starosti.“

A sve počelo 1989, kada je veliki bosanskohercegovački i jugoslovenski glumac dobio poziv da predaje na Akademiji u Beču, gde su ga zatekle i nesrećne devedesete godine. Jedna od najslavnijih kabaretskih predstava koncipirana kao „one man show“, nastala je u nekoj vrsti izolacije, i kao lično Sokolovićevo preispitivanje života koje se pokazalo univerzalnim i vanvremenskim – njen tekst do danas nije promenjen, i jednako je aktuelan, od regiona, Evrope, Amerike i Australije, do Dubajia…

Ali, nije to jedino pozorišno remek-delo glumca koji je tokom karijere odigrao oko 80 filmskih i TV uloga, sarađujući sa ključnim rediteljima ovdašnje kinematografije (Živojinom Pavlovićem, Rajkom Grlićem, Emirom Kusturicom, Mirzom Idrizovićem, Zdravkom Šotrom, Darkom Bajićem…).

Njegova kultna monodrama, svojevrsni omaž profesiji, „Glumac je… glumac je glumac“ takođe je ušla u istoriju – prevedena je na nekoliko svetskih jezika (premijerno je izvedena 25 puta na scenama širom sveta), i tokom više od četrdeset godina Sokolović je igrao 1.600 puta.

Brojna su pozorišna dela, i više od 50 domaćih i inostranih nagrada i priznanja koje stoje iza maestra Sokolovića, glumca rođenog u Sarajevu 1950. koji je danas zajednički imenitelj nekadašnje Jugoslavije. Sa suprugom Lidijom Stanković, poznatom pijanistkinjom, živi na relaciji Beč – Salcburg – LJubljana – Sarajevo – Beograd…, ali i na svim relacijama sveta. Jer, kako je uvek govorio: „Glumci su svuda isti.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari