Od 1. novembra obavezne zimske gume: Kakve karakteristike treba da imaju i šta je još neophodno od opreme? 1Foto: Pixabay/Mariakray

Zimske gume su za vozače isto ono što su visibabe za botaničare – vesnik promene godišnjeg doba. Od 1. novembra na svim vozilima biće obavezne zimske gume, sve do 1. aprila kada se menjaju ponovo za letnje.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju, prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima, predviđa da u navedenom periodu pneumatici na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje četiri milimetra, a obavezni su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

U teoriji bi to značilo da vozači i u januaru mogu da imaju letnje gume ako se ispunjavaju navedeni uslovi.

Ipak, praksa je malo drugačija zbog nepredvidljivosti vremenskih prilika, a za šta je najbolji primer 3. april kada je Srbija bila okovana snegom, a većina vozača gume već krenula da menja.

Agencija za bezbednost saobraćaja danas je objavila saopštenje kojim apeluje na sve učesnike u saobraćaju da iskoriste trenutne povoljne vremenske prilike i svoja vozila pripreme za vožnju u zimskim uslovima.

Koje karakteristike je bitno da ispunjavaju zimske gume?

Iz agencije podsećaju da su zimski pneumatici preporučljivi i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni.

Na ovim temperaturama, letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje.

Njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Šare zimskih guma su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu „akvaplaninga”.

Veća dubina kanala na šarama pneumatika za zimu glavni je razlog zato što čak i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prijanjanje nego letnji.

Kako se navodi u Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

Da li je dovoljno postaviti zimske gume samo na prednje ili samo na zadnje točkove?

U periodu zamene pneumatika, preporuka vozačima je da ne postavljaju zimske pneumatike samo na prednje točkove.

Ukoliko se gume stave samo na prednju osovinu, lako može doći do proklizavanja automobila i zakretanja vozila u krivinama.

Sa druge strane, ukoliko se postave samo na zadnju osovinu, može se dogoditi da tokom skretanja prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo.

Zbog toga je veoma važno postaviti ih na sva četiri točka.

AMSS je ranije pojasnio da su vozači, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, od 1. novembra do 1. aprila u obavezi da imaju sva četiri zimska pneumatika na automobilu.

Ne samo, kako se navodi, na pogonskim točkovima nego na sva četiri zimska pneumatika ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Koliko je preporučljivo da budu stare zimske gume?

Automotosavezi u regionu i šire uglavnom savetuju da se gume koriste od 6 do 8 godina.

Ipak, nije preporučljivo na vozilu imati gume starije od 10 godina jer hemijske promene usled starenja utiču na gumenu smesu koja gubi fleksibilnost, a time i prianjanje, pisao je N1 Slovenija.

Pneumatike starije od pet godina je potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto.

https://www.danas.rs/zivot/auto/zimske-gume-letnje-gume-saveti-za-vozace/

Šta je još potrebno od zimske opreme?

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je dužan da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna.

Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije.

Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima.

U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

Crna statistika

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja navode da u prilog činjenici koliko je značajna zimska oprema dovoljno govori i podatak da je klizav kolovoz zbog vremenskih prilika u januaru, novembru i decembru prošle godine uticao na devet smrtnih ishoda i skoro 250 povreda u saobraćajnim nezgodama,

„Apelujemo na vozače da na vreme izvrše zamenu pneumatika, prilagode vožnju uslovima na putu i budu oprezni tokom vožnje“, navode iz agencije.

Koliko može da vas košta (ne)posedovanje zimskih guma?

Gume i usluge vulkanizera ove godine se nisu značajnije menjale, već su iste kao prošle godine, kada su ove usluge poskupele u odnosu na prethodnu za 20 odsto.

Po prošlogodišnjim cenovnicima koji važe i sada, komplet zimskih pneumatika za prosečno vozilo kreće se od 25.000 do 45.000 dinara u zavisnosti od dimenzija i proizvođača.

Ipak, ako se odlučite da rizikujete i ugrozite potencijalno svoj, a i tuđi život, kazne za vozače koji nemaju zimske gume kad su uslovi na putu loši iznosi od 10.000 do 20.000 dinara, dok je kazna za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Neophodno je i naglasiti da u slučaju saobraćajne nezgode koja je uzrokovana nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik takvog vozila dužan je da sam plati svu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari