Žitelj Vranjske Banje prijavio policiji da je neko glasao na referendumu umesto njega i cele njegove porodice 1Glasačka kutija

Jedan od žitelja Vranjske Banje prijavio je policiji da je neko umesto njega i cele njegove porodice glasao na referendumu održanom u nedelju, 16. januara. Taj čovek je saznao da je već glasao tek kada je tog dana otišao na glasačko mesto broj 90 da zaokruži svoj odgovor na referndumsko pitanje, pa su mu članovi komisije rekli – da se već izjasnio.

Tek kada dobijemo izveštaj policije sa svim izjavama aktera vezanim za prijavu građanina o nepravilnostima na glasačkom mestu broj 90, u Vranjskoj Banji, moći ćemo da odlučujemo o daljem postupku, navedeno je iz tužilaštva u Vranju.

Novinar Danasa želeo je da stupi u kontakt sa čovekom koji je prijavio slučaj da je cela njegova porodica, on, nepokretna majka, žena koja je u izolaciji zbog kovida, kao i sin i kćerka, koji na dan glasanja nisu bili u Vranjskoj Banji, glasali na nedeljnom Referendumu o ustavnim promenama, ali su nas oni uputili na vranjskog advokata Dragana Nikolića.

– Prema mojim dosadašnjim saznanjima, odmah po prijavi građanina policija je došla na sporno glasačko mesto, koje se nalazilo u privatnoj kući u Vranjskoj Banji. Uzete su izjave od članova glasačkog odbora, a izjavu je dao i moj klijent. Očekujem da na polucijski izveštaj, u kome su sve izjavame, reaguje Osnovno tužilaštvo i pokrene postupak zbog sumnje u krivično delo Zloupotrebe prava glasanja, zašta se može izreći novčana, kao i kazna zatvora do jedne godine licu za koje se utvrdi da je prekršilo pravila glasanja – navodi Nikolić za Danas.

Žitelj Vranjske Banje prijavio policiji da je neko glasao na referendumu umesto njega i cele njegove porodice 2
Advokat Dragan Nikolić, Foto: Privatna arhiva

On navodi da je ovo samo jedan u nizu slučajeva koji se na jugu Srbije dešavaju gotovo na svakim izborima, što je „krađa za koju do sada niko nije odgovarao u Vranju ili nekoj drugoj opštini u Pčinjskom okrugu“.

Nikolić ne zna da li je neko na ovaj način „vežbao princip koji bi mogao da bude primenjen i 3. aprila na izborima“, ali navodi neophodnost “ potpune posmatračke kontrole kako bi se sprečili ovakvi i slični slučajevi“.

– Sve opozicione stranke moraju napraviti tehničku koaliciju koja bi podrazumevala punu saradnju predstavnika ovih stranaka u biračkim odborima, opštinskim i gradskim izbornim komisijama, jer će stranke na vlasti probati da ukradu svuda gde ne budu sprečene. U Vranju ćemo predložiti ovakvu koaliciju i najbližu moguću saradnju i koordinaciju na dan izbora, jer su na referendumu, stranke na vlasti pokazale svoje „umeće“. Vlast je ozbiljno uzdrmana i zabrinuta, pa neće birati sredstva da postigne jedini cilj koji ima, a to je opstanak na vlasti po svaku cenu – objašnjava Nikolić, koji je i potpresednik IO Stranke Zavetnici i čelnik odbora za Pčinjski okrug.

Podsetimo, „istorijat izbornih marifetluka na jugu Srbije“ usavršili su najpre socijalisti. Ostalo je upamćeno da se 1991. godine uoči prvih višestranačkih izbora desilo ubistvo jednog člana SPO i da je tadašnji član SPS osuđen na kaznu zatvora.

Ubistvo se desilo u selu Dubnica kada je došlo do svađe oko lepljenja predizbornih plakata.

Za izbornu krađu odgovarao je pred sudom i predsednik tadašnje Opštinske izborne komisije u Vranju, sudija Osnovnog suda u Vranju Živorad Tasić, a vezano za glasove sa Kosova 1999. godine.

Od 2000. godine zabeleženi su slučajevi hapšenja jedne funkcionerke Jedinstvene Srbije (JS) iz Vranja, koja je na lokalnim izborima 2016. optužena da sprovodi na jednom biračkom mestu u Vranju princip „bugarskog voza“.

 

Nikolić i sam žrtva izbornih pretnji

Advokatu Draganu Nikoliću, koji zastupa porodicu iz Vranjske Banje u slučaju koji su prijavili vezano za glasanje na nedeljnom referendumu, 1997.godine kao kandidatu za poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) 1977. godine podmetnuta je eksplozivna naprava ispod njegovog automobila na parkingu u centru grada.

– Tada je to bio incident za koji niko nikada nije procesuiran, niti je sprovedena valjana istraga. Danas bi to bilo okarakterisano kao teroristički akt – kaže Nikolić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari