Živković: Advokati koji su učestvovali na protestima protiv odluke VKS o bankama privođeni na saslušanje 1Sa ranijih protesta Foto: FoNet/Milica Vučković

Advokat Miroslav Živković izjavio je danas da su advokati koji su učestvovali na protestima nezadovoljni pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda da je dozvoljeno da banke ugovaraju troškove obrade kredita, privođeni na saslušanje u policiju zbog svojih govora na tim protestima i prepiski na viber grupi.

Živković je, na konferenciji za novinare Advokatskog protestnog odbora, rekao da sistem sprovodi represivne mere prema organizatorima protesta i da su u policiju na saslušanje privođeni po prijavama sudija.

Živković je rekao da je priveden u policiju zbog govora na protestu i dodao da je u govoru naveo primer iz pravne istorije o jednom korumpiranom sudiju iz Herodotovih zapisa, što se izučava i na pravnim fakultetima.

Prema njegovim rečima, advokat Emilija Petrović privedena je „zbog prepiske na zatvorenoj viber grupi“ u kojoj je spomenula da će sudija Vrhovnog kasacionog suda Dragiša Slijepčević na Srebrnom jezeru držati predavanje vezano za troškove obrade kredita.

On je rekao da je advokat Slaven Bilčan pozvan u policiju zbog govora na protestu, a advokat Čedomir Kokanović zbog prepiske u zatvorenoj viber grupi, kao i još jedna koleginica.

„Pitamo se kako do sudija dolaze te naše prepiske iz zatvorenih viber grupa. Povređuje se tajnost pisma i prepiske“, rekao je Živković.

On je podsetio da od 16.septembra ove godine advokati „vode bitku sa režimom zbog jednog kriminalnog akta Vrhovnog kasacionog suda čiji je glavni organizator i počinilac sudija Dragiša Slijepčević.

„U poslednjih 20 godina banke su na nepošten način od provizija, prodavanja magle, troškova obrade kredita i drugih troškova zaradile preko tri milijarde evra. U poslednjoj godini, prema podacima iz Agencije za privredne registre, zaradili su preko 329 miliona evra samo od troškova obrade kredita, a od redovnog posla su zaradili 219 miliona od troškova sa kamatama i drugih redovnih bankarskih poslova“, rekao je Živković.

On je ukazao da se radi „o prevarnom poslovanju koje bi država trebalo da sankcioniše“.

Živković je rekao da su svi advokati za obustavu rada i da osuđuju ovakvo ponašanje Vrhovnog kasacionog suda, dodavši da planiraju dalje proteste, ali da im je sada prvenstveni cilj da Advokatska komora Beograda proglasi obustavu rada.

Advokat Nikola Živulović rekao je da je priča oko banaka samo vrh ledenog brega i dodao da postoji „očigledna namera tri strane“ i to sudija Vrhovnog kasacionog suda, koji „evidentno sarađuju sa bankama i predstavnika vlasti koji sarađuju sa Vrhovnim kasacionm sudom i verovatno vrše pritisak na njega, a sarađuju sa bankama“.

Živulović je ocenio da u Srbiji više nemamo institucije i istakao da je sud kao institucija „apsolutno degradiran od strane izvršne vlasti“.

„Dokaz da je izvršna vlast uključena u ovu priču je priča oko namere menjanja Zakona o parničnom postupku na način da samo pogoduje bankama, koji je postupak u ingerenciji Vlade Srbije. Kada to nije prošlo imali smo pokušaj autentičnog tumačenja na nivou Skupštine i kada ni to nije prošlo dosetili su se da idu preko Vrhovnog kasacionog suda“, rekao je Živulović.

On je rekao da „nemamo nezavisno pravosuđe i da je izvršna vlast ušla u pravosuđe“, što se vidi u slučaju sa bankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari