Zlatibor: Duže od mesec dana grafit i dalje na spomeniku streljanim patizanima 1Spomenik streljanim partizanima/Foto: Danas

Grafit „10.908 ni metar manje“, kojim je oskrnavljen partizanski spomenik na Šumatnom brdu na Zlatiboru, nije uklonjen ni posle duže od jednog meseca kada su ga, pretpostavlja se, napisale još uvek nepoznate osobe.

Iz Opštine Čajetina kažu da njihove službe pokušavaju da nađu način da uklone grafit, a u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, navode da o skrnavljenju spomenika nisu zvanično obavešteni i da, zbog toga, do sada nisu mogli ništa da preduzmu.

Na spomeniku iznad spomen-kosturnice je, crnim sprejom, navodno još početkom oktobra, napisano „10.908 ni metar manje“, što su kvadratni kilometri koji označavaju površinu Kosova i Metohije.

Takvu poruku su, pre tri godine, iskazujući stav o statusu Kosova i Metohije, isticali sa tribina navijači Crvene zvezde tokom utakmice tog beogradskog tima i litvanskog Spartaksa.

„Opština Čajetina će, u saradnji sa Komunalnim javnim preduzećem Zlatibor, u najkraćem mogućem roku, dovesti spomenik u prethodno stanje, nakon što su za sada nepoznata lica sprejom oskrnavila taj značajan istorijski spomenik na Zlatiboru. Za ovaj posao će biti angažovano stručno lice osposobljeno za rad na zaštiti kulturnih dobara, koje je, inače, radi na sličnim poslovima“, navodi se u saopštenju te lokalne samouprave.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, u čijoj nadležnosti je i ta spomen-kostrunica, kažu da nisu bili obavešteni o skrnavljenju tog obeležja.

„To prvi put čujem od vas. Nemamo nikakvu infomaciju o tome i zbog toga, do sada nismo ništa mogli da preduzememo“, rekla je za Danas mr Katarina Grujović Brković, direktorka kraljevačkog Zavoda.

Ona je objasnila da je Opština bila u obavezi da, prema Zakonu o ratnim memorijalima, donese odluku o spomenicima i spomen-obeležjima na svojoj teritoriji i da njome definiše ko se stara o njihovom održavanju i dodala da ona ne zna da li Čajetina ima takvu odluku.

Zlatibor: Duže od mesec dana grafit i dalje na spomeniku streljanim patizanima 2
Spomenik streljanim partizanima na Zlatiboru/Foto: N.Kovačević

Spomen-kosturnica na Šumatnom brdu, podseća naša sagovornica, ima status nepokretnog kulturnog dobra, odnosno, predstavlja spomenik kulture i za sve radove na spomeniku je neophodna saglasnost Zavoda u Kraljevu.

„Mi ćemo uputiti našeg stručnog saradnika na lice mesta da izvrši uvid u stanje spomenika i da fotografiše grafit, nakon čega ćemo se obratiti Opštini Čajetina i njenoj  komunalnoj inspekciji, koja bi trebalo da donese odluku o tome da se grafit ukloni. Takođe, pokrenućemo postupak kod nadležnog tužilaštva protiv nepoznatog lica, zbog skranvljenja nepokretnog kulturnog dobra“, najavila je za Danas direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

„Do sada nismo mogli da reagujemo i da pokrenemo proceduru, jer nas o skrnavljenju spomenika nije obavestio niko iz Opštine Čajetina, niti bilo ko drugi“, dodala je direktorka kraljevačkog Zavoda.

U spomen-kosturnici je sahranjeno oko sto partizanskih ranjenika i nenaoružanih partizana koje su, 30.novembra 1941. godine, zverski ubili Nemci na Kraljevim vodama i Palisadu, tokom Drugog svetskog rata, prilikom napada na Užičku republiku.

Osim njih, u kosturnici su sahranjeni narodni heroj Savo Jovanović Sirogojno i Aleksandar Jovanović Otrov, partizanski prvoborac, koji su poginuli u maju 1944. godine, kao i posmrtni ostaci 36 boraca Prve proleterske brigade, 18 boraca 13. Proleterske brigade „Rade Končar“ i 12 boraca 3. Proleterske krajiške brigade, koji su poginuli u borbama na Zlatiboru, avgusta 1944. god.

Iznad kosturnice, 1967. godine, podignut je obelisk od belog kamena, visok deset metara, čije autorke su Jovanka Jeftanović i Ana Bešlić.

Spomenik se nalazi na Šumatnom brdu do koga vodi uređena i osvetljena pešačka staza od  centra Zlatibora.

Inače, na prostoru oko spomenika organizuju se različiti programi, a  poslednjih godina se simbolično pali i vatra, u okviru književne manifestacije „Pesničke vatre zlatiborske“.

Grafit iznad stihova Vaska Pope

Na spomen-obelisku su uklesani stihovi Vaska Pope: „Ne dam ovo Sunca u očima, ne dam ovo hleba na dlanu“, a iznad njih je crnim prejom ispisan sporni grafit.

Snimljene siluete počinilaca 

Danas je zatražio od Policijske uprave Užice informacije o tome da li su identifikovane osobe koje su oskrnavile spomenik, ali odgovor još uvek nije stigao. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, okolne kamere su, navodno, snimile osobe koje su oskrnavile spomenik, ali na tom snimku vide se samo njihove siluete i zbog toga, navodno, nije moguće utvrditi njihov identitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari