Zlatna medalja za "Arenu sport": Preplatili prenos Premijer lige 600 miliona evra, pa odlikovani za "prljav posao" 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je kanal Arenu zlatnom medaljom “za izuzetne zasluge u javnim delatnostima posebno u oblasti sportskog informisanja”. Arena je pažnju šire javnosti privukla time što će u narednih šest godina emitovati utakmice Premijer lige, a prava za prenos otkupio je Telekom Srbija je po enormnoj ceni od 100 miliona evra po sezoni za narednih šest godina, odnosno, ukupno 600 miliona evra.

Stručna javnost komentarisala je ovo kao negativan potez jer je prenos za Premijer ligu preplaćen i čak skoro 10 puta viši nego što je to ranije plaćao Sport klub. Takođe, tadi se o novcu građana Srbije, s obzirom na to da je reč o državnoj firmi, te se mnogi pitaju čime je Arena zaslužila odlikovanje.

Slobodan Georgiev, direktor Njuzmaks Adrije, ovo odlikovanje vidi kao još jedan dokaz za direktnu vezu vlasti za koruptivne poslove Telekoma i povezanih kompanija.

– Vučić je ismejao državu, ponizio druge dobitnike i nagradio koruptivni posao. U našoj istoriji bilo je takvih slučajeva i ranije, ali ovaj je poseban i podseća na mitsku priču o autokrati koji u parlament uvodi magarca – toliko je njegovo poštovanje zakona i institucija Srbije – kaže Georgiev.

Prema njegovim rečima, ovo je jedna od koski koje Vučić baca javnosti koja mu nije naklonjena “da bi joj se dodatno podsmevao i demonstrirao svoju moć i silu”.

– Događaj treba zabeležiti, zapamtiti i upotrebiti u nekom budućem vremenu kada će se „steći uslovi“ da se sporovedu istrage po raznim osnovama, a posebno one koje se tiču poslovanja Telekoma Srbija kao kompanije kojom se upravlja iz kabineta predsednika – navodi Georgiev.

Urednik portala Direktno Igor Velimirović ocenjuje za Danas da sve što Vučić radi, radi iz interesa.

– Tako je i ova odluka da se nagradi „Arena sport“, Telekomova ćerka firma, više nego smešna i svodi se na ono „ko će kome, nego svoj svome“. Sadržaj koji nudi „Arena sport“ je TV prenos događaja, uglavnom fudbalskih utakmica, i nema veze sa uspehom u sportskom informisanju. Nepobitna je činjenica da je „Arena“ preplatila prava na prenos Premijer lige i bacila 600 miliona evra para građana, kako bi napakostila konkurenciji, a ne ostvarila javni ili poslovni interes. Otuda Vučićev orden, jer su „Arena“ i „Telekom Srbija“ odradili prljav posao za režim – zaključuje Velimirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari