"Zlatna otmica", dokumentarni film Jelene Mirković večeras od 20:15 na TV N1 1Foto: Promo/N1

Bor – grad koji decenijama živi od rudarstva. A da li zbog njega nestaje?

„Ovo gde mi stojimo je deponija otrovnih materija“, priča nam jedan od meštana.

Stanovnici su verovali da će im dolazak kineskog investitora život učiniti lakšim. “ 2019, dolaskom Ziđina, prilikom miniranja srušili mi krov“, priča drugi.

Da li profit postao važniji od života ljudi? „Ugrožavaju nam živote i životinje, ponašanje je strašno“, kaže jedna meštanka.

Zašto država ćuti na poteze stranog investitora koji zemlju u selima procenjuje po sopstvenoj računici? „Država je dala zeleno svetlo Ziđinu da uđe u moj posed i ja sam ostao bez – sedam hektara imovine“, navodi jedan meštanin.

Šta je potpisanim ugovorom za RTB Bor ostalo Srbiji, a šta odnosi Kina?

O tome u dokumentarnom filmu „Zlatna otmica“ autorke Jelene Mirković u ponedeljak u 20:15, samo na N1.

Reporterka N1 priča da mnogi građani, zbog straha, nisu hteli da govore.

„Jer mnogi žive od RTB-a, to im je bio glavni argument zašto su u strahu. Dešavalo se da nam van snimanja kažu da žive teško, da imaju utisak da Bor nestaje i da je istočna Srbija prodata. Ali ima i onih koji su hteli da govore i otkrju koji su problemi sa kojima se stanovnici suočavaju i koji se, kako su rekli, guraju pod tepih. Šetajući kroz sela videli smo uništene kuće, jednom čoveku je zbog miniranja srušen krov, strahuje za svoj dom. Meštani kažu da ne spavaju mirno, da na spavanje odlaze sa zebnjom jer su miniranja učestala noću“, rekla je Jelena Mirković.

"Zlatna otmica", dokumentarni film Jelene Mirković večeras od 20:15 na TV N1 2
Foto: N1

Kako kaže, mnoga pitanja postavljena nadležnima ostala su bez odgovora.

„Nismo dobili odgovor ni od koga, nije odgovorila ministarka Zorana Mihajlović ni ministarka Irena Vujović, ni gradonačelnik Bora. Od kompanije Ziđin nismo dobili dozvolu da uđemo u rudnik i da im postavimo pitanja, ni od instituta Batut kada je u pitanu transparentnost podataka koliko je ljudi u Boru obolelo“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari