Zločin u Štrpcima - čekanje pravde 1Foto: Janson Morison/Free Images

Više nevladinih organizacija podsetilo je da se sutra navršava 25 godina od zločina u Štrpcima, kada je ubijeno 20 putnika nesrpske nacinalnosti, i naglasile da porodice žrtava 25 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

Na ovo su upozorile, u saopštenju, Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Žrtve su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice, podseća se u saopštenju.

Za ovaj zločin do sada su pravnosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

U sudskom postupku koji je protiv Ranisavljevića vođen pred Višim sudom u Bijelom Polju, Crna Gora, utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, koju je predvodio Milan Lukić, nasilno zaustavila voz u stanici Štrpci.

Iz njega su, navodi se dalje, su izveli 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta, koje su potom vojnim kamionom odvezli u prostorije osnovne škole u mestu Prelovo kod Višegrada, da bi kasnije bili ubijeni.

Tokom suđenja utvrđeno je da je otmica bila unapred planirana i da su predstavnici državnih organa Srbije i Savezne Republike Jugoslavije bili upoznati sa postojanjem plana da se na stanici Štrpci otmu putnici muslimanske nacionalnosti, navodi se u saopštenju.

Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred sudom Bosne i Hercegovine je sa Tužilaštvom BiH 2016. zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu kojeg je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za zločin u Štrpcima pred sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih.

U Srbiji je zbog zločina počinjenog u Štrpcima Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu u martu 2015. godine protiv pet lica, ali optužnicu sud do danas nije potvrdio, već ju je nekoliko puta vraćao na dopunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.