Zloupotreba mladih u Kancelariji za mlade u Šapcu: Koordinatorka volontere vodila na skupove koje organizuje SNS 1Foto: KZM Šabac

Koordinatorka Kancelarije za mlade u Šapcu Mirjana Janjić često je tema komentara na drušvenim mrežama, budući da svoje selfije redovno objavljuje na zvaničnim profilima Kancelarije za mlade (KZM). Osim što voli da se slika, aktivan je član Srpske napredne stranke, a od volontera zahteva da posećuju skupove koje organizuje ova stranka.

Pućenje usta, zavodničke poze i poruke privatne sadržine, uz muziku u pozadini, koordinatorke Mirjane Janjić, na društvenim mrežama izazivaju brojne reakcije, a neretko su povod za zabavu i podsmeh.

Da ipak nije sve tako smešno u Kancelariji, koja se finansira iz budžeta i ima za cilj da mladima pruži podršku i pomogne im da se aktivno uključe u društvo, govori i podatak da su gotovo svi volonteri posle 2020. godine i dolaska nove koondinatorke Mirjane Janjić – napustili kancelariju.

Jedan od razloga je, kako navode za Danas, zloupotreba volontera u političke svrhe.

Zloupotreba mladih u Kancelariji za mlade u Šapcu: Koordinatorka volontere vodila na skupove koje organizuje SNS 2
Selfi Foto: Mirjana Janjić fb

Objašnjavaju da je prošle godine, koordinatorka volontere odvela na skup povodom obeležavanja godišnjice „Oluje“ u Busiji, gde se prisutnima obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ne pratim politiku, tako da nisam ni znao gde idem i šta se tamo dešava. Koordinatorka nas je obavestila jedino da će sa nama u autobusu biti gradonačelnik Šapca i da idemo u to mesto da predstavljamo svoj grad i Kancelariju za mlade“, kaže jedan od bivših volontera koji je želeo da ostane anoniman.

Gde deca tačno idu i kojim povodom, nisu bili informisani ni sami roditelji.

„Iz Šapca je kretalo nekoliko autobusa, a iznenadilo me je to što su u njima mahom bili stariji ljudi. Počeli su da nam dele sendviče i vodu, a žena koja je sedela pored mene pitala je koliko su me platili da dođem. Rekao sam da me nisu ništa platili i da sam ja volonter Kancelarije za mlade“, kaže naš sagovornik.

Zloupotreba mladih u Kancelariji za mlade u Šapcu: Koordinatorka volontere vodila na skupove koje organizuje SNS 3

Ističe da je u jednom trenutku posumnjao da je reč o politici, ali da nije verovao da tako nešto može da se desi.

„Onda mi je ta gospođa objasnila gde idemo i zašto. Moja drugarica je to odmah javila roditeljima, koji su tražili da izađe iz autobusa, što je ona i učinila. Ja sam ostao, iako to nisam želeo“, objašnjava ovaj mladi čovek.

Kaže da je na pitanje ostalih volontera šta se dešava, koordinarka odgovorila da baki devojčice koja je izašla iz autobusa nije dobro i da je to razlog zašto neće ići.

„Po meni je to strašno, jer mi nismo bili punoletni, koordinatorka nije imala saglasnost naših roditelja da idemo na skup, i rekla je da ćemo ostati sat, dva, a zadržali smo se do kasnih večernjih sati“, objašnjava bivši volonter.

Ni priredbe za najmlađe u Šapcu, koje organizuje Kancelarija za mlade, ne prolaze bez političkih sadržaja.

Zloupotreba mladih u Kancelariji za mlade u Šapcu: Koordinatorka volontere vodila na skupove koje organizuje SNS 4
Zvaničan sajt Kancelarije za mlade

„Moja ćerkica je letos učestvovala u programu koji se održavao u sali Kulturnog centra. Sve je kasnilo, čekali smo da se koordinatorka Kancelarije za mlade slika, pravila je selfije pred punom salom, na bini, svi smo bili u čudu. Krajnje neprimereno ponašanje“, kaže za Danas majka devetogodišnje devojčice, koja je, takođe, želela da ostane anonimna.

Najveće izneneđenje, međutim, tek ih je čekalo.

„Kada je program napokon počeo, prvo je nastupao folklor, pa male balerine, a na naše iznenađenje u jednom trenutku, na zidu iza dece počele su da se smenjuju fotografije lokalnih političara i gradonačelnika, članova Srpske napredne stranke. Bila sam šokirana. Nije važno koja je politička opcija, jednostavno tome nije mesto među decom. U znak protesta, napustila sam salu i nisam bila jedina“, objašnjava ona.

Da politici ne bi trebalo da bude mesta u KZM, objašnjava i bivša koordinatorka Nataša Lazović, koja je na čelu kancelarije bila pune četiri godine, do 2020.

„Kancelarija za mlade u svim gradovima deo je gradske uprave. Ona treba da bude servis mladih i gradska institucija gde mladima traba pružiti podršku i pomoć na sasvim drugačiji način. Ona ne sme biti mesto gde se mladi uključuju u političke stranke, organizacije i pokrete. Mislim da su to stvari koje definitivno treba da budu odvojene, i ne bi tebalo da se mešaju jedna sa drugom“, rekla je za Danas Lazović.

Koordinatorku Mirjanu Janjić pitali smo zašto zvanične profile Kancelarije koristi za ličnu promociju, da li je tačno da je maloletne volontere vodila na skup u Busiju bez saglasnosti roditelja i da li KZM koristi u političke svrhe, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta njene odgovore nismo dobili.

 

Kancelarija bi trebalo da bude mesto susreta a ne razdvajanja

Kancelarija za mlade je namenjena, kako je objavljeno, svim mladima, bez obzira na pol, rasu, nacionalnu pripadnost, versko ubeđenje, jezik, društveno poreklo, imovinsko stanje, članstvo u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama, psihički ili fizički invaliditet, zdravstveno stanje, fizički izgled, seksualnu orijentaciju, rodni identitet i druga stvarna, odnosno pretpostavljena lična svojstva.

Glavni cilj formiranja lokalnih Kancelarija za mlade je stvaranje uslova u lokalnim sredinama – opštinama i gradovima u Srbiji za kvalitetniji život mladih i za njihovo aktivno učešće u društvu na ličnu i društvenu dobit.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari