"Zloupotreba službenog položaja, korupcija ili politika": Ko i zašto hapsi direktore Albance u Bujanovcu? 1Bujanovac, foto: D. P.

Poslednje hapšenje dvojice Albanaca direktora u Javnom preduzeću Komunalac u Bujanovcu, zbog navodne „zloupotrebe službenog položaja“, ponovo je podiglo političke tenzije na jugu Srbije.

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije zaduženi za Pčinjski okrug po nalogu Višeg tužilaštva u Nišu nedavno su uhapsili direktora Javnog preduzeća Komunalac u Bujanovcu A.H. (57) i njegovog pomoćnika R.H.(58).

Oni se u krivičnoj prijavi terete za krivično delo  „zloupotrebe službenog položaja“ čime su „naneli štetu budžetu Srbije za više od 18 miliona dinara“.

Prethodno je nakon slične krivične prijave bez mesta predsednice Opštine Preševo ostala Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija. Protiv nje je podignuta kod Višeg tužilaštva u Nišu i optužnica i sudski proces je u toku.

Poslednja hapšenja izazvala su reakcije političkih čelnika Albanaca. Ovoga puta Demokratske partije (DP) čiji predsednik Nagip Arifi obavlja funkciju predsednika Opštine Bujanovac. Dvojica uhapšenih Albanaca su članovi upravo Arifijeve partije. DP je „osudio hapšenje direktora ovih preduzeća“, navodeći da se „na ovaj način vrši pritisak na funkcionisanje javnih preduzeća na čijem su čelu direktori Albanci“.

Narodni poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, takođe je osudio ova hapšenja. I u slučaju Ardite Sinani, iz redova njegove partije, on je bio kritičan prema vlastima „navodeći da se radi o političkoj diskriminaciji“.

U međuvremenu Sinanijeva je avanzovala i postala specijalni savetnik prištinskog premijera Aljbina Kurtija za pitanja „Preševske doline“.

Kamberi je iskoristio priliku da se javnosti obrati preko svoje FB stranice, a vezano za „sportsku diskriminaciju Albanaca kroz slučaj Fudbalskog kluba Trnovac iz Velikog Trnovca“.

Klub je odlučio da odustane od daljeg takmičenja u Četvrtoj ligi Srbije (Fudbalska zona JUG), zbog navodnog „diskriminatorskog odnosa sudije prilikom gostovanja ovog kluba u Vladičinom Hanu“.

– Fudbaleri su vređani na verskoj i nacionalnoj osnovi, i očigledno da nekome u savezu smeta što se klub u kome igraju Albanci takmiči u ovom srpskom rangu – poručio je Kamberi.

Nakon ovog istupa poslanika Šaipa Kamberija iz ovog fudbalskog kluba saopštenjem su najavili da „odustaju od daljeg takmičenja u Zoni JUG“.

– O svemu ćemo obavestiti Fudbalski savez Srbije (FSS), ali i evropsku kuću fudbala UEFA, jer smatramo da je nedopustiv ovakav odnos prema našem klubu samo zato što u njemu igraju Albanci – naveo je u saopštenju direktor FK Trnovac Rušit Ibrahimi.

Predsednik Privremenog veća Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, ne upuštajući se u slučajeve hapšenja dvojice direktora, kao ni vezano za „sportsku diskriminaciju“, ponovio je svoj stav o „diskriminaciji Albanaca na jugu Srbije“, kroz „pasiviziranje prebivališta“.

Policijski izvori na jugu Srbije potvrdili su za Danas da je do hapšenja došlo „nakon višemesečne istrage vezano za poslovanje JP Komunalac u Bujanovcu i da to nema nikakve veze sa politikom, već se radi o zloupotrebi položaja“.

Srpske političke stranke u Bujanovcu, uključujući i Narodnog poslanika SNS Nenada Mitrovića povodom ova dva slučaja nisu se javno oglašavale povodom poslednjih hapšenja. Mitrović odavno ignoriše pozive novinara Danasa za bilo kakav komentar, a i ovog puta je bio nedostupan, pa nismo mogli da čujemo njegov stav.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari